Bukovec zve na den obce

Plackovy festival, folklór, nejhezčí balkón. Bukovec oslaví den obce. Připravený je bohatý program, který odstartuje v sobotu ve 14 hodin v areálu Obecního úřadu. Vystoupí folklorní uskupení Bukón, slovenská lidová skupina Ščamba, cimbálovka FCM Radegast, taneční soubor ZTIP Olza a Věra Martinová.

Součástí programu je také předání cen Chytry Gazda, Chytro Gazdino, Řád zlatého placku, Nejhezčí balkón v Bukovci a vyhlášení výsledků „Gorolskich disciplin", ve kterých své síly mohou poměřit děti. Chybět nebude ani fotbalový zápas, skákací hrad, malování na obličej i výstava panenek, fotografií a traktorů domácí výroby.

Frýdek ožije hudbou

Víkend bude ve Frýdku-Místku patřit hudbě. Sedmý ročník Fajneho festivalu chce dát šanci začínajícím a méně známým interpretům různých stylů. V areálu Hospůdky U Arnošta se dnes a zítra na dvou scénách odehrají koncerty kapel z Prahy, Ostravy, Vídně, Slovenska nebo Hustopečí. Představí se například Deeptronics, Lausch, Skrznaskrz, Oksyi a Lealoo. Přednášet o proměnách Frýdku-Místku a okolí přijde Jaromír Polášek z Muzea Beskyd.

Historická akce sází na zábavu

Frýdecké historické slavnosti i letos obohatí závěr prázdnin pod frýdeckým zámkem. Dvoudenní akci zahájí v sobotu ve dvacet hodin slavnostní ceremonie, po které bude následovat ohňový průvod, ohňová show a poetický blok na historické téma. Nedělní program začne už v 8 hodin historickým jarmarkem.

Na pěti dobových stanovištích se lidé přenesou do dávných časů. Pořadatelé zajistí mučírnu, flašinetáře, představení šermířů, ukázky s koňmi a historických tanců. Malé účastníky potěší i dětská farma se zvířátky a další atrakce.

V Návsí budou dožínky

Obyvatelé Návsí budou slavit ukončení žní. Dožínky se uskuteční v sobotu 27. srpna v areálu firmy Netis a hřiště U pily. Akce bude zahájena dožínkovým průvodem od evangelického kostela do areálu. Následovat bude dožínkový obřad, který bude obohacen o vystoupení pěveckých souborů Melodia a Gorol. Příchozí také čeká vystoupení skupin Jablunkovanka, Živel, Kysucká vrchárska heligonka a Arzén. Součástí bude i soutěž o nejlepší domácí chleba, zoo park pro děti a farmářské trhy.

Den obce v Bystřici

Areál před bazénem Bystřice bude v sobotu hostit návštěvníky dnu obce. V rámci programu se představí Bystřické talenty a talenty Tuztela, dechový orchestr Jablunkovanka a Peter Cmorík band. Pro děti i dospělé vystoupí Ukradený cirkus se svou klauniérou. Pozdní večer se ponesu v duchu retro rock zábavy.

Strašidla na hradě

Hukvaldský hrad uspořádá v sobotu poslední akci letošních letních prázdnin, která se zaměří na strašidelné bytosti. Ani začátek školního roku nebude pro hojně navštěvovanou zříceninu znamenat konec turistické sezony. Pestrou zábavu návštěvníkům totiž slibují i zářijové soboty.

Velká Doberská 

Velká Doberská se bude konat už v sobotu. Čtrnáctý ročník slibuje bohatý program už od 14 hodin. Po mezinárodní soutěži v přípravě placek vystoupí žáci ZŠ a MŠ z Dobré. Předány budou i ceny obce. Dále se představí folklorní soubory Kýčera, Seniorka a Kozinianie. Vystoupí i skupiny Tango, Vladimír Mišík & ČDG a Metalinda.

Akce včelařů

Včelařský naučný areál v Chlebovicích bude v sobotu hostit včelařský den. Akce začíná včelařskou přednáškou ve 13 hodin. Ve venkovním areálu mohou návštěvníci od 15.30 hodin zhlédnout taneční vystoupení a medově se občerstvit. Po dobu akce bude otevřeno včelařské muzeum a včelí obchůdek, který nabídne i ochutnávku medů a medovin.

Oslavy v Dobraticích

Akce s názvem 5. Den Dobratic potěší v sobotu obyvatele obce a okolí. Nejmenší návštěvníci se mohou od 14 hodin těšit na „Pohádkový les", v patnáct hodin lidem zahraje cimbálovka Iršava a představí se lidový vypravěč. Pořadatelé slibují vystoupení školáků, cvičení mladých hasičů, zábavné hry pro děti či mobilní planetárium. Slavnostní zahájení akce je na hřišti TJ naplánováno na 16.30 hodin, ve 20 hodin vypukne taneční zábava, na které zahraje Šajtar.

Na frýdeckém náměstí se bude lízat zmrzlina Zámecké náměstí ve Frýdku se připravuje na osmý ročník Beskydských rekordů. Akce vypukne zítra v 10 hodin. Kromě bohatého doprovodného programu bude cílem akce, kterou připravuje Beskydské informační centrum Frýdek-Místek, především pokus o zápis do České knihy rekordů ve štafetovém pojídání zmrzliny. Součástí akce bude celá škála regionálních i netradičních produktů gastronomie. Chybět nebude ani hudební program, závěr bude patřit skupině Lake Malawi - více zde