Od 9. května do 20. května 2022 lze odevzdat bicykly v Třinci v areálu STARS. „Stejně jako loni proběhne sbírka na oploceném prostranství u koupaliště naproti stadionu. Kola lze odevzdat každý pracovní den mezi 9 a 12 hodinou,“ uvedla ředitelka Charity Třinec Monika Byrtusová.

V Českém Těšíně proběhne sbírka podruhé v areálu společnosti Trianon v ul. Na Horkách od 16. do 20. května 2022 od 8 do 14 hodiny každý pracovní den.

HC Oceláři Třinec (oslavy mistrovského titulu pro sezonu 2021/2022, 5. 5. 2022)
OBRAZEM: Hokejisté Třince slavili zlatý hattrick tradiční jízdou autobusem

„Jako odpadová skupina se zapojujeme do projektů pro dobrou věc. Tuto sbírku podporujeme od samého začátku. Takto jsme již pomohli nejen prodloužit život více než tisícovce kol, ale také zjednodušit život lidem v jedné z nejchudších zemí světa, v západoafrické Gambii,“ řekl Lukáš Bojko, jednatel odpadářské firmy SMOLO CZ, která je ve svém oboru jedničkou v Moravskoslezském kraji. 

Loni se v Třinci a Českém Těšíně vybralo dohromady 289 bicyklů. Lidé vozili nebo nosili kola hodně staré, novější, dětské, dámské i pánské, horáky i silniční. Darovali také malá kola pro předškoláky, dětské sedačky na kola nebo helmy. Tyto dary Charita použije pro potřebné maminky v Třinci. Loni i předloni se do sbírky zapojil také Magistrát města Třince, který daroval kola ze „ztrát a nálezů“, pro které se nikdo po několik let nepřihlásil.

Sbírka si klade za cíl zachránit stará kola před skládkou a jejich opravami prodloužit život. Díky tomu dál slouží dobrým věcem, a přitom šetří suroviny i životní prostředí.

HC Oceláři Třinec (oslavy mistrovského titulu pro sezonu 2021/2022, 5. 5. 2022). Na snímku zleva Martin Růžička a Erik Hrňa s pohárem.
PODÍVEJTE SE: Oceláři se s mistrovským pohárem podívali i k vysoké peci

„Díky projektu mají práci znevýhodnění zaměstnanci při kompletaci a opravách darovaných kol v sociální dílně Kola pro Afriku a prospěch z kol pak hlavně děti v Gambii, kterým pomáhají zdolávat cestu do desítky kilometrů vzdálených škol,“ doplnila koordinátorka projektu Kola pro Afriku Kateřina Krainová.

Na darovaných kolech začnou hned po svezení pracovat zaměstnanci, kterým společnost Kola pro Afriku dává práci a pomáhá získávat nové dovednosti. Všechna postupně rozeberou, vyčistí, opraví a kompletují, někdy i lakují.