Rozhodli o tom radní, kteří na své poslední schůzi zrušili zadávací řízení ke zmíněné zakázce. Město zároveň odstoupilo od přislíbené státní dotace, díky které se měl projekt letos na podzim realizovat.

Podle vedení města je pro Frýdlant výhodnější zahájit práce na zcela nové projektové dokumentaci včetně projekčně-inženýrských prací, a to s plánovaným termínem v příštím roce.

Místostarosta David Pavliska včera redakci řekl, že problém byl hlavně v termínech. Dotace byla přislíbena v červnu, přitom vše mělo být hotovo už k 15. listopadu včetně napojení kamerového systému a vyúčtování.

Město tedy nemělo jistotu, že by dotaci skutečně mohlo čerpat. „Byl tam časový problém. Nemuselo by se to stihnout," uvedl. Obavy, že se celá akce do listopadu nestihne, souvisely i s faktem, že jednotlivá rozhodnutí k zakázce by vždy podléhala schválení příslušného ministerstva.

Pokud jde o nabídky firem, které měly o zakázku zájem, David Pavliska konstatoval, že uchazeč s nejnižší cenou nedodal „některé důležité dokumenty". Další nabídky pak byly tak vysoké, že na to město nemělo dostatek financí v rozpočtu.

Radní se proto rozhodli jít vlastní cestou. „Plánujeme úpravu zadávací a také projektové dokumentace. Bude se tedy vybírat firma, která projekt upraví. Bude vlastně celý nový. Máme informace, že celý kamerový systém se dá postavit za daleko nižší částky," shrnul frýdlantský místostarosta.

„Některé věci bychom rádi řešili trochu jinak. A uvažujeme o tom, že si to vysoutěžíme sami a nebudeme nutně čekat na dotaci," naznačil David Pavliska.

Podle něj je reálné, aby práce proběhly ve druhé polovině roku 2017.

„Je to zakázka, kde počasí nehraje až tak velkou roli. Plánujeme postavit maximálně dva sloupy, na kterých budou kamery nainstalovány, jinak využijeme městské či jiné budovy," uvedl s tím, že v první etapě, která je nejnákladnější, by mohlo jít o pět až šest kamer, přičemž náklady vzniknou hlavně v souvislosti s nutným vybavením pro policii a pořízením serverů pro úřad, který bude záznamy uchovávat. „V této první etapě by mělo jít celkově o částku kolem jednoho milionu korun," konstatoval David Pavliska.

Další fáze projektu už budou levnější, protože půjde „jen" o dodání dalších kamer.

„Pro město je toto řešení daleko lepší, a to finančního i technického hlediska. Ty ceny byly hodně vyšponované," řekl ke zrušení původní zakázky další člen městské rady ve Frýdlantu nad Ostravicí. „Jde to udělat levněji. Půjdeme do toho z vlastních zdrojů, ale zkusíme i dotace. Těm se nebráníme."