Do 12. ročníku soutěže, kterou každoročně pořádá Moravskoslezský kraj s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, se zapojilo všech 300 obcí a měst Moravskoslezského kraje. Zástupci těch nejlépe třídících se nyní setkali v Červeném zámku v Hradci nad Moravicí, kde slavnostně převzali ceny. „Třinečané i letos dokázali, že jim životní prostředí není lhostejné. Třídění má určitě smysl a těší nás, že si to lidé uvědomují čím dál víc, za což jim děkujeme," uvedl místostarosta Ivo Kaleta, který převzal ocenění společně s vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství třinecké radnice Silvií Cholewikovou.

V soutěži O keramickou popelnici se hodnotí aktivity v oblasti nakládání s komunálním odpadem, a to především v tříděném sběru využitelných složek. Porovnání obcí se provádí především na základě údajů poskytovaných obcemi zapojenými do systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného vykazování. Soutěž konkrétně hodnotí množství vytříděného odpadu přepočtené na jednoho obyvatele města nebo obce.

„V současné době mají občané v Třinci k dispozici 582 kusů barevných nádob, to je 199 stanovišť. Budují se nová stanoviště odpadových nádob nebo se opravují stávající, neboť si myslíme, že nejenom vzdálenost ke stanovišti, ale také jeho vzhled je velmi důležitým faktorem, který přispívá k ochotě občanů třídit. Velmi dobrých výsledků ve třídění dosahujeme i díky tomu, že máme zapojeny do systému města firmy, které kladou na ekologii, potažmo na třídění odpadů velký důraz," vysvětlila Silvie Cholewiková.

Uspěl i Jablunkov

V soutěži O keramickou popelnici mezi velkými městy zvítězil Třinec před Bohumínem, Opavou a Českým Těšínem. V kategorii obcí od 2 500 do 15 000 obyvatel měl letos frýdecko-místecký okres v nejlepší pětici hned dva zástupce: na druhém místě skončil Jablunkov, čtvrtá se umístila obec Kozlovice. Mezi nejmenšími obcemi se zástupci okresu mezi prvních pět nedostali. Za první místo byl Třinec odměněn peněžitým darem ve výši 50 tisíc korun. Darovaná částka bude účelově věnována na využití v oblasti ochrany životního prostředí, především na rozvoj tříděného sběru komunálního odpadu.