Náměstek primátora Jiří Kajzar včera zastupitele informoval, že radní schválili dodatek ke smlouvě, kterým prodloužili dobu k vytvoření dalšího stupně projektové dokumentace o čtyřiadvacet měsíců. „A to z toho důvodu, ať má zastupitelstvo čas promyslet, co s tímto problémem udělat, protože jsme se dostali do patové situace," sdělil Kajzar. Odkazoval tím k zářijovému jednání, kde zastupitelé o dalším osudu kina měli rozhodnout. Architekt Pavel Rada a jeho kolegové jim tehdy představili úpravy v projektové dokumentaci podle požadavků města. Návrh Rady zvítězil v architektonické soutěži, kterou město v minulosti vypsalo. Loni byla podepsána smlouva za jedenáct milionů korun, díky které projektová dokumentace vznikla. Požadované změny se týkaly například doplnění šaten a řešení parkování. Přestože v září zastupitelé návrh vesměs chválili, objevilo se několik „ale" a jednání nakonec vyústilo v negativní rozhodnutí. Přestože to vypadalo, že je plánům na opravu kina konec, verdikt nebyl jednoznačný.

„Zastupitelé měli materiál, ve kterém bylo napsané, že rozhodli o pokračování projektu. Tím, že ho neschválili, tak nerozhodli o pokračování, ale zároveň nerozhodli, že je to ‚zabito'. Tudíž je to ve vzduchoprázdnu," uvedl tehdy primátor Michal Pobucký. Na včerejším jednání konstatoval, že o osudu kina Petra Bezruče se rozhodne buď na konci ledna, nebo na začátku února.

Vedení města nyní připravuje také jiné varianty, kde by multifunkční kulturní sál mohl vzniknout. „My jsme zatím připravili ideový návrh, že bychom multifunkční sál umístili na místo, které je v centru a v majetku města. Tímto místem se jeví Národní dům," sdělil Kajzar s tím, že návrh bude ještě propracován. „Vnímám to v zásadě pozitivně, ale zatím je to ve stadiu úvah či studie," řekl Deníku ředitel KulturyFM a Národního domu Jakub Tichý. Sál by se podle něj v této eventualitě nacházel v místech dnešní zahrady a přístavby. Pokud by došlo k propojení nové přístavby a stávajícího Národního domu, projekt by nemusel být tak finančně náročný. Zastupitelé budou s dalšími variantami seznámení na zmíněném budoucím jednání. Pokud se rozhodne o této či jiné variantě, kino v kulturní centrum proměněno nebude.