Třeba v Jablunkově od loňského července platí vyhláška, která zakazuje nedělní práci s hlučnými sekačkami, motorovými pilami nebo křovinořezy. „Byla taková možnost, tak jsme se o tom bavili. Nakonec se vytvořil konsenzus, že uděláme klid jenom v neděli," vzpomíná starosta Jablunkova Jiří Hamrozi s tím, že padaly návrhy i na protihlukový zákaz o sobotách či svátcích.

Půl roku poté, co vyhláška vstoupila v platnost, mají v Jablunkově první výsledky. Na hluk o nedělích si zatím nikdo nestěžoval. „Neevidovali jsme žádnou stížnost, že by někdo porušoval vyhlášku. Obyvatelé Jablunkova si ji určitě přečetli, asi si dávají větší pozor," potvrzuje velitel jablunkovské městské policie Pavel Kufa.

Právě strážníci, kteří můžou případné hříšníky trestat, totiž dodržování vyhlášky kontrolují. „Je možnost blokové pokuty do tisíce korun. Pokud by nešlo vyřešit věc v blokovém řízení, tak to jde ke správnímu orgánu. Tam jsou pokuty samozřejmě větší," objasňuje Pavel Kufa.

Variantu, že by si klid během svátků a o nedělích pojistili na papíře, zvažovali loni také v Paskově. Nakonec ale zastupitelé protihlukovou vyhlášku nepřijali. „Nebylo jasné, jakým způsobem budeme narušování vyhlášky prokazovat. Snažíme se navést lidi k tomu, že v neděli a ve sváteční době by stroje, které dělají hluk, měli nechat v klidu," říká starosta města Petr Baďura.

A stejným výsledkem nedávno skončila diskuse o nedělním klidu také v Metylovicích. Apel na omezení používání hlučných strojů alespoň o nedělích se však k tamním obyvatelům dostane i tak.

Přispět mají častější hlášení v obecním rozhlase, na webových stránkách a v obecním zpravodaji.

Na vzájemnou sousedskou toleranci spoléhají ve Frýdku-Místku nebo Frýdlantě nad Ostravicí. Podobnou regulí jako v Jablunkově se už déle než rok musejí řídit i lidé v Třinci. Vyhláška zakazuje používání hlučných strojů o nedělích a svátcích, ne ale po celý den. Od 8 do 13 hodin za zvuk motorových pil, křovinořezů, sekaček či úhlových brusek postih nehrozí.