Náročnou a také nákladnou modernizaci má před sebou čtyřicet let starý sportovní komplex Správy tělovýchovných a rekreačních služeb (STaRS) v Třinci. Za rok se má změnit téměř k nepoznání.

Podle třinecké radnice jde o akci za více než 180 milionů korun. Stavební práce se rozběhnou 4. listopadu a podle předpokladů skončí v září 2014. Třinečané se mohou těšit na moderní sportovní areál, který odpovídá jednadvacátému století.

Není bez zajímavosti, že napřesrok v létě budou vrcholit i práce na stavbě nové Werk Areny, kterou buduje hokejový klub.

„Werk Arena ve Frýdecké ulici bude sloužit především fanouškům extraligy a velkým kulturním akcím, kdežto hala STaRS slouží ke sportovnímu vyžití široké veřejnosti a poskytuje zázemí řadě sportovních oddílů, takže se budou vzájemně doplňovat," poznamenala starostka Třince Věra Palkovská.

Ve sportovním komplexu se nachází sportovní hala, krytý bazén, gymnastická tělocvična, tělocvičny vzpírání, zápasu, stolního tenisu, thajského boxu, dále pak sauna, fitnesscentrum, bufet spolu s šatnami, kancelářemi, technologickým a skladovým zázemím pro celý areál STaRS.

Modernizace se dočkají všechny zmíněné části. „Na návštěvníky budou čekat taktéž nové vstupní prostory s moderní recepcí, nová restaurace včetně koutku pro děti a celkově nové příjemné kulturní prostředí, které si určitě jak sportovní oddíly, tak i široká veřejnost, která sportoviště STaRS navštěvuje, zaslouží," uvedl ředitel STaRS Radek Procházka. Dodal, že největší novinkou je vybudování toboganu, který bude součástí bazénu.

Po čtyřiceti letech intenzivního používání vykazuje komplex řadu nedostatků, což vyznavači sportu pociťují. Například třinečtí futsalisté musí hrát své zápasy ve Smilovicích.

Modernizace komplexu je nutná nejen kvůli havarijnímu stavu některých částí obvodových konstrukcí a kvůli neekonomického provozu. Musí se řešit i havarijní stav ochozu haly a jeho upadávaní. Průzkum ukázal, že problém praskajících skel, ohrožující bezpečnost sportovců, diváků i kolemjdoucích, je jen špičkou ledovce.

„Z tohoto důvodu musí být oprava a přestavba provedena od základu. Ve sportovní hale budou odstraněny padající ochozy, které jsou ve špatném technickém stavu a svými rozměry zasahují do hřiště. Bude vybudovaná tribuna se sklopnými sedačkami pro zhruba 500 diváků. Sportovní hala bude sloužit především ke sportovním aktivitám, bude ji možné však využít i k příležitostním kulturním či společenským akcím," dodal Radek Procházka.