Z ulic tak zmizí obří tabule, ze kterých si motoristé až dosud dělali legraci. Když s nimi strážníci poprvé vyrukovali, mnozí řidiči se jim nepokrytě smáli a dokonce si ťukali na čela.

„I takové projevy jsme skutečně zaznamenali,“ uvedla mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová s tím, že ostravští strážníci změnu vítají. Na druhé straně však ostravská městská policie nepředpokládá, že by po prvním srpnu výrazným způsobem stoupl počet přistižených motoristů.

Nejprve pokles…

„Je pravda, že jsme v prvních týdnech po zavedení značek přistihli daleko méně řidičů překračujících rychlost než předtím,“ uvedla tisková mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová, která ale zdůraznila, že hříšníků začalo záhy nečekaně přibývat.

„Možná to někoho zaskočí, ale nakonec, byť jsme měřili ve viditelně označených úsecích, se počet pokut vyrovnal období před umisťováním cedulí,“ řekla Zychová, podle které svou roli sehrálo hned několik faktorů.

Slepota

„Lidé prostě přestali být ostražití. Můžeme to klidně označit za provozní slepotu. Řidiči místům, kterými běžně projížděli, nevěnují pozornost, nevnímají značky a jezdí jaksi automaticky. A to se stalo i v případě cedulí označujících měřené úseky. Motoristé, které jsme kvůli rychlosti zastavili, byli sami zaskočeni tím, co se jim stalo. Někteří dokonce tvrdili, že žádné označení neviděli. To jsme samozřejmě mohli snadno vyvrátit,“ řekla Zychová.

Falešná hrozba

Svou roli sehrály i „falešné“ měřicí cedule. Objevily se v řadě obcí v celé České republice, a to i přesto, že zde žádná měření neprobíhala. Měly jen přimět řidiče k tomu, aby dodržovali rychlost. Když později tato finta vyšla najevo, motoristé přestali být obezřetní a tabule i ve velkých městech začali vnímat jen jako falešnou hrozbu.

„Značky jsme dávali jen tam, kde jsme skutečně měřili. Je ale pravda, že část motoristů mohla ze svých zkušeností z jiných obcí nabýt dojmu, že i v Ostravě může jít pouze o kamufláž,“ připustila Zychová.

Žádné tajnosti

Ostravská městská policie má v současné době k dispozici jeden laserový radar, o pořízení dalšího zatím neuvažuje. Strážníci používají i mobilní preventivní radar, který řidičům ukazuje jejich okamžitou rychlost. Na základě toho měření ale nelze ukládat žádné sankce.

„Jde spíše o psychologický efekt,“ řekla Zychová, která zdůraznila, že i když značky týkající se měření zmizí, městská policie s úseky, kde pravidelně kontroluje rychlost, nedělá žádné tajnosti.

„Místa, kde měříme, lze najít na našich internetových stránkách,“ řekla Zychová. V tabulce je vyjmenováno téměř třicet ulic, kde lze na radar kdykoliv narazit.

O osudu značek upozorňujících na měření rychlosti není dosud rozhodnuto. Zatím skončí ve skladě.


Související článek:
Karvinsko: Uleví změna bodového systému místním řidičům?