„Začínal jsem tu chodit před nějakými čtyřiceti lety. Je to srdcová záležitost,“ tvrdí Ivo.

Pochází z Bystřice pod Hostýnem, na Ostravici podniká v oblasti kamnářských a topenářských prací - a je mimochodem i tvůrcem kachlových kamen v obnovené chatě na Lysé hoře.

Turistické chaty v Beskydech pružně zareagovaly na nová nařízení a aspoň omezený sortiment nabízejí přes výdejní okénko. Něco k pití a polévku k tomu si tak v sobotu mohli dát ti, kdo došli Kolářově chatě na Slavíči.
V Beskydech reagovali na nová nařízení. Turistické chaty otevřely „hladová“ okna

„Když se stavěla, vegetoval jsem tam dvě zimy a skoro sám,“ vzpomíná a nad Lukšincem sundává z batohu skialpové lyže a stoupá na nich dále.

Čtvrtá neděle v březnu je zároveň první, kdy platí omezení pohybu v tuzemsku. Je to znát i v Beskydech. Tu největší skupinku tvoří dva páry z jednoho auta parkujícího u pily na Ostravici. Fotí se dále od sebe, aby pak nastoupili všichni do jednoho vozu.

Pustevny v Beskydech, 14. března 2020.
VÍKEND V BESKYDECH: Liduprázdné Pustevny i Stezka Valaška

„Šli jsme jen na Liščí stezku,“ popisují. Jiný výchozí bod – plocha u transformátoru – je oproti jiným víkendům též prázdný. Vracející se turisté se diví, kolik za chvíli nasněžilo.

„Čau! Valíme z Lysé,“ mávají dolů sbíhající milovníci ultra trailů. „A už jsme byli i na Smrku,“ zní, když se vzdalují. Beskydská královna patří v nouzovém stavu právě takovým lidem - většinou solitérům. Jako je další běžkyně Kristýna. „Nahoře je kalamita, ale parádní,“ zvolá, zapózuje maskovaná šátkem a také mizí.

Marka z Ostravy na túře doprovází pejsek Birk, doslova obalený prašanem. Jehož ve vyšší poloze neustále přibývá.

FOTOGALERIE s turisty aneb Václavák v Beskydech

Lysá hora, červenec 2018. Výstup na vrchol Beskyd absolvuje každoročně statisíce turistů.
Fenomén Lysá hora: Návštěvnost extrémně stoupla, říká záchranář horské služby

Lysou Horu, respektive její charakteristickou siluetu, tento den lidé prakticky nevidí. Ono i ve výšce 1323 metrů je, když se na chvilku vyčasí, dohled sotva kilometrový. Meteorologové vydávají zprávu, že zde slunce svítí pouze 1,8 hodiny. Zato mráz je slušný, od -7,3 °C po -11,7 °C (denní průměr -10,3 °C).

„Sněhu po kolena,“ uvádí Zdeněk. Jeho trasa vede z města Frýdlant do obce Ostravice; pod vrchem ve sněhové bouři.

Od 1. srpna 2017 je v provozu nová stanice lanovky na Pustevnách. Byla postavená podle návrhu kopřivnického architekta Kamila Mrvy.
PODÍVEJTE SE: Lanovka na Pustevny vozí turisty 80 let. O víkendu Beskydy slaví

Vracet se stejnou trasou ve vlastních stopách je nemožné, vánice je zahlazuje, stezka se dá odhadovat. Na veřejnosti nyní povinnou ochranu obličeje má neustále v horách málokdo – pokud nicméně nepotkává někoho dalšího, případně nenaráží na poryvy vichru se sněhem!

„To se hodí přes pusu cokoliv, horší ale je, jak se začnou mlžit brýle,“ komentují turisté. A míní, že není problém tentokrát dát řeč s každým po cestě.

Zimní extrémní závod LH24 a Adrenalin Cup:

„Včera jsme byli na Javorovém a viděli jen tři lidi, dneska jdeme na Lysou a taky je tu prázdno,“ říkají Kateřina se Zdenkem z Ostravy. Nejvyšší bod regionu zaznamenává podle místních ve srovnání s běžným stavem pětinovou návštěvnost.

Vzhledem k tomu, že obě chaty nepodávají občerstvení ani přes okénka, je nyní Lysá hora podobná Smrku (1276 metrů nad mořem), kde rovněž „nic“ není. Až na atraktivní turistický cíl.

Beskydy, cesta na Lysou horu, 2. ledna 2020.
OBRAZEM: Za sněhem do Beskyd aneb lednový výšlap na Lysou horu
Pustevny v Beskydech, 14. března 2020.
VÍKEND V BESKYDECH: Liduprázdné Pustevny i Stezka Valaška