Lidé v kostele usednou do nových lavic a při pokleknutí pocítí příjemné teplo z podlahového topení. V zimním období se o vyhřívání prostoru kostela postarají nová tepelná čerpadla. Nová je také výmalba. Původní kresby postav českých světců a poutních míst nahradily nové vizuály podle vítězného návrhu výtvarníka Milivoje Husáka. „Jeho tvorba se soustředila na oblouk oddělující presbytář od lodě kostela a na prostor za hlavním oltářem, jehož hlavním motivem je kříž," informoval mluvčí Biskupství ostravsko-opavského Pavel Siuda.

Nové dřevěné lavice jsou instalovány také na obou balkonech, k nimž se lidé pohodlně dostanou po nových schodištích, která ústí přímo do kostela. Nebudou tak muset při udílení svatého přijímání během mše svaté vycházet z kostela ven a bočními vchody vcházet dovnitř, jak tomu bylo doposud. Nová dlažba kostela je zhotovena ze spišského travertinu a vračanského vápence a lavice jsou kopiemi těch, které lidem sloužily do uzavření kostela. O starší jablunkovské lavice se podělily farnosti Spálov a Lískovec.

Farníci se od Velikonoc, kdy byl kostel kvůli opravám uzavřen, scházeli ve všední dny k bohoslužbám v kapli starého kláštera sester Alžbětinek. V neděli se sloužilo u sester v kostele sv. Josefa. Mnohdy se věřící shromáždili přímo na dvoře kláštera.

„Zvýšený počet návštěvníků bohoslužeb v období uzavření jablunkovského kostela zaznamenaly také okolní obce, kam část věřících v neděli na mši dojížděla," doplnil Pavel Siuda.

Farnost se na financování oprav podílí částkou 3,5 milionu korun.

Na získání těchto prostředků farnost vypsala veřejnou finanční sbírku, do které lze přispívat až do května příštího roku. Peníze lze vkládat na bankovní účet nebo do zapečetěných pokladniček rozmístěných na veřejných místech v Jablunkově.