„Krásný teplý podzim vylákal na Prašivou jednoznačně spousty lidí, kteří jinak na hory nechodí a nebo ne tak často. Byly jich stovky a chvílemi jsme si připadali jak při invazi. V tyto krásné dny by byl prostě hřích nejít na hory, to je jasné,“ řekl Martin Stiller z chaty Prašivá. V podobnému duchu hovořila i manažerka horského hotelu Kozubová Zuzana Varcopová. „Hlavně v týdnu od pondělí do pátku přicházelo i o sto procent více turistů,“ řekla. Vysokou návštěvnost evidovali i na chatě Hrádek. Naopak chata Kamenitý zvýšený počet návštěvníků nezaznamenala.

Ovšem babí léto je minulostí a blíží se sychravé a krátké podzimní dny. Většina chat má i v této době dveře pro návštěvníky otevřené. Čím turisty přilákat? „Nalákala bych je hlavně na obnovený výhled z Kozubové, jelikož okolí je silně postižené kůrovcovou kalamitou a veškeré stromy musí být vytěženy. Rozhledna, která je sto metrů od hotelu, nabývá zpět svého smyslu a jde z ní zase vidět okolí. A zmínit musím také jídlo. Co se týče domácí kuchyně, tu máme velmi kvalitní. A můžeme nalákat na rakouskou kuchyň, kdy o víkendu 1. a 2. prosince bude vařit kuchař z Rakouska,“ zvala na Kozubovou Varcopová.

Rovněž Prašivá má turistům co nabídnout i za sychravého počasí. „Nabízíme pěkné útulné posezení ve třech nově zrekonstruovaných jizbách. Smažená jídla a hranolky ale na Prašivé nenajdete, naopak si pochutnáte na ryze české domácí kuchyni – výpečky se zelím, gulášek nebo vyhlášené borůvkové knedlíky. K tomu dostanete výborné pivečko, proložíte to domácím bylinným likérem Medvědice z Prašivé a dětem dopřejete lahodný přírodní mošt,“ vypočetl Stiller.

Na domácí kuchyň lákají i provozovatelé chaty Kamenitý. Ale v Hrádku to bude jiné. „Já raději nezvu, protože od 9. do 27. prosince máme chatu mimo provoz,“ prozradila na závěr Anna Rychtárková z chaty Hrádek.

Ilustrační foto.
Pozor na medvěda, varoval ostravický obecní úřad