Modernizace jednoho z nejfrekventovanějších uzlů ve městě, kde se kříží ulice Ostravská, 17. listopadu a Jana Opletala, už začala. Zhruba v polovině příštího týdne si práce vyžádají vypnutí světelného signalizačního zařízení. Místo semaforů se řidiči musejí připravit na kruhový objezd. „Provizorní kruhový objezd postavený z červenobílých plastových zátarasů se ukázal nejúčelnějším řešením, se kterým souhlasili i zástupci dopravní policie," řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

Podle něj připadalo v úvahu také usměrňování dopravy policistou. „V návaznosti na hustotu provozu jsme to vyhodnotili jako vysoce rizikové. Dalším návrhem bylo přechodné světelné zařízení, které ale vzhledem k výkopovým pracím v křižovatce nelze použít," doplnil.

Dlouhé kolony se prý tvořit nebudou

Zhruba tři týdny budou motoristé projíždět křižovatkou s omezením. Vjezdy do křižovatky budou svedeny ze současných dvou a místy i tří jízdních pruhů jen do jediného jízdního pruhu v každém směru. Na plynulost provozu budou každý všední den od půl sedmé ráno do 18 hodin dohlížet policisté, kteří v případě nutnosti usměrní dopravu v jednotlivých jízdních pruzích.

Dlouhé kolony by se tak tvořit neměly. O víkendech budou policisté na křižovatce zasahovat jen operativně.

„V květnu už bude křižovatka dynamicky řízená. Nové signalizační zařízení bude reagovat na smyčky ve vozovce a bude automaticky upravovat frekvenci i dobu průjezdů v jednotlivých jízdních pruzích," zakončil náměstek Deutscher. Úpravy křižovatky zřejmě postihnou i cestující, kteří využívají městskou hromadnou dopravu. Autobusy totiž můžou nabrat zpoždění.