VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kysané zelí je velmi zdravé. A chutná i Korejcům

Region - O pozitivních zdravotních účincích kysaného zelí nikdo nepochybuje, pro naše předky bylo cenným a mnohdy takřka jediným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších cenných látek po celou dlouhou zimu. „Vzpomínám si, jak jsme u nás připravovali zelí ve velkém dubovém sudu.

28.2.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/server www.moje-rodina.cz

Byla to často i taková příležitost k rodinné sešlosti. S dojetím vzpomínám na to, jak se o právo šlapat bil náš tehdy již sedmdesátiletý děda. Vydesinfikovali jsme mu důkladně nohy octovým roztokem, a děda v sudu úplně pookřál a omládl snad o deset let, zatímco my ženy jsme „ostrouhaly“, a tedy jsme zelí strouhaly,“ vzpomíná Jana Pokorná z Ostravy. Sud se zásobárnou zdraví vydržel pak ve sklepě až do počátku léta.

Dnes již kupované

Dnes si lidé už takto tradičně připravují zelí méně, i když na podle domácích receptur připravené kysané zelí nedají někteří dopustit, a raději si třeba i v obchodech či zemědělských farmách objednávají hlávky, jež pak sami zpracovávají. Lidé na vesnici si zelí často pěstují sami a mnohdy zůstávají u tradičního rituálu.Při výběru již hotového kysaného zelí v obchodech, jež si většina lidí přece jen kupuje již zpracované, by zákazníci měli být obezřetní. Cena okolo sedmi korun za půl kilogramu zelí v hypermarketu sice láká, ale údaje na obalu často uvádějí vcelku nejasné údaje o původu produktu, navíc povinně přiznávají chemickou konzervaci zdraví škodlivými „éčky“- konkrétně E 211 a E 224. Zelí z našich zeláren je sice dražší, ovšem je přírodně konzervováno produkty kvašení, hlavně zdravou kyselinou mléčnou.

Domácí výrobci

Kvalitní zelí vyráběné dle tradičních receptur produkuje na severní Moravě několik zavedených družstev – zelárna v Nižních Lhotách patřící ZD Nošovice dokonce získala nyní od Evropské komise evropskou ochrannou známku původu – a to se s plány na vybudování automobilky dokonce uvažovalo, že tradiční značka zanikne. Nezanikla, družstvu zůstala solidní rozloha polí, a navíc pěstují v nedaleké Pazderně. Svou dobrou pověst si drží také například známé Otické zelí, popřípadě Kateřinské a další.

Chutná naše zelí Korejcům?
Ostrava - Korejští zaměstnanci nošovické automobilky již naše kysané zelí ochutnali, a chutná jim. Trochu je překvapilo jako příloha k vepřo knedlo zelo. Korejci ve své korejské jídelně jedí nejčastěji zelí podobné u nás známému pekingskému či čínskému, tak zvané kim chi (kim či).
„Jedí je úplně ke každému jídlu. Já jsem jej jedl také a vřelé doporučuji. Je to velmi ostré pikantní díky zvláštnímu nálevu. Vepřo knedlo zelo Korejci jedli a každý má na to jiný názor, někomu chutná, a někomu ne… Běžně jedí spíše zelí jako syrový salát coby přílohu. Sám jsem korejskému stolování přišel na chuť, mají sice vždy jen jednu nabídku oproti třem našim, ale mnohdy bývá zajímavější než ta naše, jídlo, které mají připravené, je opravdu kvalitní, a hlavně je pestré. Hodně českých pracovníků začíná korejské jídelně dávat přednost. Co se týká kysaného zelí, na to ovšem také nedám dopustit, myslím, že naši předkové ne nadarmo oceňovali jeho zdravotní přínosy,“ vysvětluje inženýr Vladimír Dostál, pracující také v nošovické automobilce. (jš)
28.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

83

Komentář šéfredaktora Deníku: Kdo zastaví ANO?

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Třinec pokračuje v úspěšné sérii, porazil Jihlavu

/FOTOGALERIE/ Hokejisté Třince zvítězili v 16. kole extraligy nad Jihlavou 3:0 a připsali si čtvrtou výhru v řadě. Gól a asistenci zaznamenal Tomáš Marcinko, brankář Šimon Hrubec i podruhé v sezoně proti Jihlavě vychytal čisté konto a nováček nejvyšší soutěže tak po návratu mezi elitu proti Ocelářům za 120 minut ještě neskóroval. Jihlava tak od začátku sezony prohrála i svůj osmý venkovní zápas.

Valcíři důležitý duel ve Varnsdorfu nezvládli

Svou nelichotivou bilanci s varnsdorfskými fotbalisty Valcíři zlomit nedokázali. Hráče ze Šluknovského výběžku totiž neporazili ani na devátý pokus, navíc po porážce 1:0 klesli Frýdečtí až na samé dno druholigové tabulky.

OBRAZEM: Krajští lidovci ve sněmovně získali jen jeden mandát

/OHLÉDNUTÍ ZA VOLBAMI V KRAJI/ Zklamání po zveřejnění výsledků voleb zavládlo ve Frýdku-Místku v krajské a okresní kanceláři členů KDU-ČSL. Získali jen jeden mandát, který náleží znovu poslankyni Pavle Golasowské.

V Bystřici hořela střecha kotelny na pile

/FOTOGALERIE/ Šest jednotek hasičů zasahovalo v sobotu ráno v Bystřici u požáru střechy kotelny na velké pile. Jeden člověk se nadýchal kouře, předběžná škoda byla odhadnuta na půl milionu korun. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT