Mural je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Autoři toho v Těšíně dali obyvatelům sídliště na výběr, jaké téma by si přáli zpracovat na štítové stěně domu.

Mohla to být postava slezského spisovatele Gustawa Morcinka, který se věnoval hornické tématice.

V budově knihovny v polském Těšíně naproti divadlu vznikla kavárna ve stylu tramvajového vozu.
VIDEO: Do ulic Těšína se (na chvíli) vrátila tramvaj

„Nabídli jsme dále osud rodáka, plukovníka Guido Langera, který se podílel na prolomení tajů německého šifrovacího kódu Enigma. Téměř polovina lidí hlasovala po třetí téma – Těšínská tramvaj,“ říká Michał Nowak z nadace bytového družstva Fundacja Aktywności Społecznej „Cieszynianka”.

Nejnovější těšínský mural má plochu 160 metrů čtverečných a je zhotoven s použitím minerálních barev, které fungují na principu fotokatalýzy. Kontaktem barvy s energií slunečního záření dochází k chemickému rozkladu škodlivých látek, které se transformují na již bezpečné molekuly solí.

U mostu Přátelství na polské straně Těšína zmizí chátrající budova celnice, vyroste nová a dominantou bude replika tramvaje.
Podívejte se, místo celnice bude v Českém Těšíně tramvaj a nová budova

V polském Těšíně je více podobných velkých obrazů s různými tématy. Například připomínají legendu, podle níž město založili tři bratři, další odkazují na „těšíňanku“ – hvězdnatec, který roste pouze lokálně a další na magnolie – Cieszyn má přídomek město magnolii. Na jednom z obrazů květy doplňují nejslavnější stavby města – rotunda a Studna tří bratří.