„Dostali jsme se tady na doporučení paní učitelky, ten koncept soutěže se mi líbí," řekl za tým žáků ze sedlišťské základní školy Vít Šarišský. Na soutěžící čekal test, který zábavnou formou prověřoval znalost právního základu a správy státu.

Žáci tak mohli například odpovídat na otázku, kdo v Česku volí prezidenta republiky. Tříčlenné týmy poté představily prezentaci na téma Nejvýznamnější události v naší obci v posledních pěti letech. „Budeme prezentovat změny v Sedlištích, zmíníme i historii naší obce. Mluvit budeme například o opravě pošty nebo fary," popsal těsně před prezentací Vít Šarišský.

Přestože nervozita se u prezentujících projevovala, všichni účastníci představení změn v obcích obstojně zvládli. Třeba žáci frýdecko-místeckých škol zmiňovali výstavbu obchodního centra Frýda nebo haly Polárka. Došlo ale také na hřiště u přehrady Olešná nebo frýdecký hospic. Komise hodnotila odbornou stránku prezentace, její vzhled, ale také třeba úroveň vystupování.

„Mám z toho velice dobrý pocit. V dnešní době se děti potřebují naučit mluvit před lidmi a předvádět prezentace, což bude součást jejich běžného pracovního procesu," řekl ředitel školy Gymnázia a SOŠ Jaroslav Konečný. „Jsem rád, že jsem ty děti viděl, myslím, že se o ně do budoucna nemusíme bát. Pochopitelně, někdo se tam z nervozity zadrhne a umístí do sklepa haly Polárka nákupní centrum, ale to už k tomu patří," smál se Jaroslav Konečný.

Paragrafiáda má představit žákům devátých tříd pořádající školu, ale také jim přiblížit obor veřejnosprávní činnost. Ten škola vyučuje prezenčně a ve formě večerního studia.

„Pokud se žáci v soutěži umístí do desátého místa a hlásí se na tento obor, mají pak u přijímacího řízení prémiové body," řekla zástupkyně ředitele Iva Krulikovská s tím, že loni této výhody využilo pět nebo šest žáků. Celkově pro tento obor minulý rok otevřeli jednu prezenční třídu pro třicet žáků, hlásilo se jich pětasedmdesát.

Výsledky třetího ročníku soutěže nabídly překvapení. První místo měly získat dvě dívky. Pohár si však rozdělit nemusely, neboť kromě stejného počtu bodů měly také stejné oblečení – byly totiž dvojčata. „Máme vždycky takové štěstí, jinak bychom se asi hádaly. Soutěž byla super," řekla za sestry Durčákovy Zuzana s tím, že obě plánují směřovat na gymnázium.

Dívky reprezentovaly 6. ZŠ v ulici Pionýrů, která vyhrála i minulý rok – putovní pohár ředitele školy se tedy přesouvat nebude. Místecká škola získala i druhé místo, vybojovala ho Veronika Poláchová. Bronz získala Zuzana Fojtíková ze ZŠ a MŠ L. Janáčka Hukvaldy.