Příkladem jsou Mosty u Jablunkova, kde sezonu uzavřeli po necelých sedmdesáti dnech v neděli 13. března. „Od roku 2003 do roku 2012 jsme měli období, kdy jsme lyžovali sto a více dní. V té době jsme měli v zimní sezoně návštěvnost v průměru 65 tisíc lidí. To byly sezony, kdy byly klimatické podmínky výborné a umožnily nám lyžovat třeba 116 nebo 118 dní. Po roce 2012 to má klesající tendenci,“ vzpomínal ve čtvrtek šéf ski areálu v Mostech u Jablunkova Jaroslav Bojko.

Poslední čtyři sezony za moc nestály. Nedaří se udržet ani návštěvnost kolem třiceti tisíc lidí za rok, markantní pokles nastal už loni. „V sezoně 2014/2015 jsme lyžovali 86 dní a návštěvnost byla 22 tisíc. Teď to bylo jen 68 dní s návštěvností 13 tisíc lidí,“ shrnul Jaroslav Bojko s tím, že oproti dlouhým sezonám v minulosti jsou nyní tržby v zimní sezoně pouze čtvrtinové. Meziročně tržby v sezoně 2015/2016 klesly skokově o 40 procent. „Těch vlivů je víc. Samozřejmě že na prvním místě jsou klimatické podmínky. Zimy se zkracují a je velká nákladová náročnost, protože musíme neustále vyrábět technický sníh, bez něhož se neobejdeme. Druhá věc je, že lidé opravdu míň lyžují. To je jasné,“ prohlásil Bojko. Do hry vstoupila i modernizace okolních areálů. „Třeba na Istebně se v posledních třech sezonách zprovoznily lanovky. Lidé už ani nechtějí jezdit na kotvy. Jak říkám, těch vlivů je strašně moc,“ konstatoval Bojko. Těší ho jen to, že školy začaly ve větší míře organizovat lyžařské výcviky. „Obecně ale platí, že lidé méně lyžují,“ doplnil Bojko s tím, že zopakovat sezony s návštěvností kolem 60 tisíc je „mimo realitu“.

Míní ale, že areál v Mostech může opět zažít roky s návštěvností kolem 30 tisíc lidí. V polovině března sněžilo, což potěšilo Jaroslava Vrzgulu z areálu Ski Bílá, kde bylo v provozu stále pět sjezdovek. „Velmi mile nás to překvapilo. Každý centimetr sněhu, který letos napadl, je vynikající. Máme v plánu lyžovat do velikonočního pondělí,“ řekl. 
O spokojenosti se ale rozhodně mluvit nedá. „Co se týče teplot nebo sněhových srážek, letošní sezona je hrozná. Jedna z nejhorších za posledních deset let,“ uvedl Vrzgula. Do Velikonoc se má lyžovat i v Mezivodí. Majitel areálu Zbyněk Žák ovšem upozornil, že poslední čtyři sezony by zhodnotil známkou tři minus.