„Lidé si zde mohou přijet nastříhat levanduli, vyfotit se nebo ochutnat naši levandulovou limonádu,“ říká spoluzakladatel. Nápad na vznik levandulového pole vznikl podle Jirky Bůžka u piva.

„Kamarád Adam Kielar tady vlastní obrovské pole s výhledem na Beskydy, které nebylo využité. Dozvěděl jsem se o levanduli a vymysleli jsme, že tady jedno takové levandulové pole vytvoříme,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů.

Dva druhy sazenic

Na levandulové plantáži mohou návštěvníci obdivovat sazenice levandule lékařské a lavandin, což je francouzský typ vyšlechtěné levandule, který obsahuje více silic a více tak voní.

„Levandule lékařská je vhodná na různé produkty, jako je limonáda nebo sirup. Lavandin je pak na vonné polštářky, oleje nebo parfémy,“ vysvětluje Jirka Bůžek.

Všech 9000 sazenic levandule zde majitelé a dobrovolníci zasázeli ručně. Letos na jaře záhonky okopávali a odstraňovali plevel, aby se levandulové pole mohlo od 5. července otevřít veřejnosti.

Nůžky, košík a jde se stříhat

Návštěvníci si zde mohou zapůjčit nůžky s košíkem a nastříhat si levanduli dle libosti a za poplatek 30 korun za 100 gramů nebo mohou vyzkoušet levandulovou limonádu. „Je to tady nádherné. Nemohu to ani popsat slovy, sem se musí zkrátka přijet,“ říká paní Irena, návštěvnice levandulového pole.

Komu se fialově zbarvené levandulové pole s výhledem na Beskydy zalíbí, může si u majitelů domluvit i focení. „Lidé si zde mohou místo pronajmout bez návštěvníků mimo otevírací dobu a přijít s fotografem si zde vyfotit profesionální fotografie,“ dodává farmář. Levandulová plantáž je veřejnosti otevřena od středy do neděle od 10 do 18 hodin po celé léto.