Vedoucí lékař střediska Roman Kantor upozornil na fakt, že onemocnění ledvin málokdy bolí, a mnoho pacientů se tak svou diagnózu dozvídá až tehdy, když se projeví nezvratné selhávání jejich funkce.

„Loni se na našich střediscích během Světového dne ledvin v Moravskoslezském kraji nechalo vyšetřit 359 lidí, každý pátý měl nález. Konkrétně do dialyzačního střediska v Třinci přišlo 49 lidí a 20 z nich jsme poslali na další nefrologické vyšetření. Bohužel je stále velmi vysoké procento lidí, kteří jsou přesvědčeni, že k lékaři se má přijít až ve chvíli, kdy člověk pociťuje nějaký zdravotní problém. Proto je velmi dobře, že se konají podobné osvětové akce, které lidem důležitost prevence připomenou. Věřím, že počet zájemců o preventivní vyšetření bude stoupat, vždyť zdraví je to nejcennější, co člověk má a je třeba o něj pečovat," uvedl Roman Kantor.

Podle lékařů je preventivní vyšetření rychlé a zcela bezbolestné – provádí se na základě odběru malého množství krve z prstu a malého množství čerstvé moči.

Na Světový den ledvin, který připadá na 14. března, se připravují i lékaři v Třinci-Podlesí. Upozornili, že zájemci mohou ve čtvrtek přijít na bezbolestné vyšetření do dialyzačního střediska.

Na Světový den ledvin, který připadá na 14. března, se připravují i lékaři v Třinci-Podlesí. Upozornili, že zájemci mohou ve čtvrtek přijít na bezbolestné vyšetření do dialyzačního střediska. Foto: Deník/Marek Cholewa

Světový den ledvin má vždy i své podtéma – a tím je letos akutní poškození ledvin. Akutní selhávání ledvin se velmi často objevuje v souvislosti s operačními zákroky. V řadě případů si s tím ale lékaři dokáží poradit. „Předběžná opatrnost, že každý člověk je selháním ledvin ohrožen, je na místě," shrnul lékař Nemocnice Podlesí Leo Derych. Kardioložka Alexandra Vodzinská naznačila, že prvním krokem je pacienta, jemuž akutním selhání ledvin hrozí, rozpoznat. „Bohužel víc jsou ohroženy ženy ve vyšším věku," řekla s tím, že důležité je dostatečné zavodnění, ale i další kroky.

Prevenci by neměli podceňovat především lidé s chronickým onemocněním ledvin, cukrovkou, vysokým krevním tlakem, obezitou, srdečním selháním či závažným onemocněním jater. Více ohroženi jsou ale také kuřáci a lidé s výskytem různých chronických onemocnění v rodině. Kontrole by se ale neměli vyhýbat ani lidé, kteří žádné příznaky nepociťují. Onemocnění ledvin se totiž navenek vůbec nemusí projevit a často udeří zcela nečekaně.

Na Světový den ledvin, který připadá na 14. března, se připravují i lékaři v Třinci-Podlesí. Upozornili, že zájemci mohou ve čtvrtek přijít na bezbolestné vyšetření do dialyzačního střediska.

O tom, jak zvládá boj s onemocněním ledvin, povyprávěla na tiskové konferenci pacientka Věra Kácelová. Foto: Deník/Marek Cholewa

S onemocněním ledvin desítky let úspěšně bojuje Věra Kácelová. „Já se s nimi léčím asi od roku 1961, čili přes padesát let. Naučila jsem se s tou chorobou žít, člověk se tomu nesmí poddávat," řekla žena, která podle lékařů prošla velmi sníženou funkcí ledvin. „Provedli jsme celkem tři dialýzy, poté jsme však byli schopni dialyzační léčbu ukončit," řekl Roman Kantor. Navzdory určitým omezením žena vede spokojený život – a pravidelně fandí „svým" Ocelářům. „Chodím ráda na hokej," usmála se Věra Kácelová. Co je podle ní důležité? „Musíte lékařům věřit a musíte je poslouchat na slovo," zdůraznila.

Více informací o akci, která proběhne 14. břenza, zájemci naleznou na internetové adrese www.svetovydenledvin.cz.