Návrh na vyhlášení místního referenda v otázce dalšího využívání prostorů stávající restaurace v budově, která stojí na brušperském náměstí, projednali tamní zastupitelé na svém prosincovém jednání. „I přes zveřejňování v periodikách a na webu města se nepřihlásil žádný zájemce o pronájem těchto prostorů.,“ uvedl místostarosta Brušperku Jiří Dlouhý.

Voliči tak v referendu odpovídali na otázku, zdali souhlasí s tím, aby město využívalo prostory stávající restaurace i k jiným účelům – například pro potřeby společenských organizací nebo města. Téměř dvě třetiny hlasujících byly pro. Zatímco účast v prezidentských volbách přesáhla 70 procent, místního referenda se zúčastnilo necelých 44 procent voličů. To ale stačí, aby bylo rozhodnutí referenda platné.

V druhém kole prezidentské volby vyzve Miloše Zemana Jiří Drahoš
V Moravskoslezském kraji vyhrál Zeman, druhý byl Drahoš

Rozhodnutí v místním referendu je pak závazné, hlasovala-li pro něj nadpoloviční většina oprávněných osob, které se ho zúčastnily, a alespoň pětadvacet procent všech oprávněných osob. I tato podmínka byla splněna, pro možnost „ANO“ totiž hlasovalo 28,62 procenta lidí zapsaných v seznamech. Zastupitelé se tak musejí rozhodnutím řídit.

Není to přitom poprvé, co lidé v Brušperku hlasovali o osudu Národního domu. V listopadu 2014 měli Brušperští možnost hlasovat v místním referendu a vyjádřit se k otázce, jestli souhlasí s tím, aby město zachovalo v provozu restauraci v Národním domě. Ten patří městu a radnice chtěla do jeho prostor přesunout klub Kuřátka.

K platnosti rozhodnutí v místním referendu byla potřebná účast alespoň 35 procent oprávněných voličů. To se bohatě splnilo. Z 3230 lidí jich totiž k referendu přišlo 1330, tedy více než 41 procent. A výsledek byl jednoznačný: s tím, aby město zachovalo provoz restaurace, souhlasilo 1306 osob, tedy 98,2 procenta těch, kteří k referendu přišli. Zároveň šlo o 40 procent lidí zapsaných v seznamech. Na danou otázku odpovědělo „ne“ jen 13 lidí, tedy necelé procento hlasujících.

Jiří Drahoš s manželkou.
Drahošovo volební skóre v rodném Jablunkově? Jednoznačné vítězství