„Setkáme se po dvou letech, když se akce nemohla kvůli pandemii koronaviru konat,“ uvádí za organizátory Jaromír Červenka. První ročník výstavy, jejímž cílem je propagace umění neprofesionálních výtvarníků z Pobeskydí, se uskutečnil počátkem sedmdesátých let z popudu lidí kolem známého tvůrce samorostů Karla Toboly. Nyní se má počet vystavujících pohybovat okolo tří desítek

„Výtvarná skupiny Petra Bezruče v Ostravici se snaží uchovávat a rozvíjet tradiční výtvarnou zájmovou uměleckou činnost v našem kraji a podporovat ušlechtilé zájmy a záliby lidí k aktivnímu využití volného času, pěstovat lásku k přírodě, kraji, zvykům a lásku k práci a zpracování ušlechtilých materiálů. Jsme otevřeni ovšem i novým, netradičním oborům,“ vzkazuje Červenka.

V ostravské katedrále bude ve čtvrtek 30. června 2022 tradiční hornická slavnost k uctění památky patrona jejich cechu sv. Prokopa.
V katedrále oslaví svátek patrona havířů sv. Prokopa

Návštěvníci se podle něj mohou těšit na díla tradičních účastníků: Věru Bedrunkovou s paličkovanými krajkami, Tomáše Večeřu ze Starých Hamer vystavícího malby od roku 2006, Josefa Kozela ze Skalice prezentujícího samorosty, Karlu Kopcováou z Brušperku a její drátování, Jana Blizňáka s modely sakrálních památek, Petra Ševečka či Osvalda Wytrzense s kovářskými výtvory, Stanislava Gorného s dřevořezbami…

„Nelze nezmínit malíře Jana Satinu zákládajícího člena skupiny od roku 1970 pravidelně vystavujícího malby a dřevořezby. Za tuto dobu to bylo na osmdesát dřevořezeb a na sedm stovek obrazů,“ dodává Červenka.