„Já jsem již na gastronomické škole ve Frýdku-Místku vyučená v oboru kuchař-číšník, nyní zde studuji gastronomické služby. Vlastně od sedmé třídy jsem chtěla studovat v tomto odvětví. Původně jsem měla v plánu dělat maturitní obor kuchař, ale nevyšly mi známky, tak mě mamka přemluvila, abych dělala alespoň obor kuchař-číšník,“ prozradila Lucie Braneacová, kterou baví vaření a komunikace s lidmi. „Každý host, kterého obsluhuji, je jiný. Vznikne-li například problém s objednávkou, je třeba jej vyřešit. Je to o komunikaci, a to mě moc baví, protože jsem výřečná a ráda se bavím s lidmi,“ svěřila se studentka.

V minulém roce si udělala také barmanský kurz. „Ten jsem si udělala z důvodu, abych si rozšířila „číšničinu“. Pak mě na Dni otevřených dveří uviděl mistr ze školy Pavel Štrba, jak ostatním pomáhám při barmanské činnosti a následně mě oslovil, zda bych se nechtěla zúčastnit barmanské soutěže,“ prozradila Lucie, která si tak nedávno odbyla svou soutěžní premiéru v Novém Jičíně, kde se v únoru konal desátý ročník mezinárodní juniorské barmanské soutěže O putovní pohár ředitelky Střední školy hotelnictví a gastronomie ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zde se umístila na druhém místě, navíc její spolužačka Lenka Chvojková skončila třetí, přičemž obě dívky na soutěž připravil jejich mistr Pavel Štrba.

Lucie Braneacová se na soutěž v Novém Jičíně připravovala asi dva týdny. „Mistr Pavel Štrba mi ukázal recepturu drinku a zároveň vysvětlil, jak bych jej měla míchat. Poté jsem začala trénovat. Nejdříve jsem používala pouze vodu, učila jsem se odměřovat a podobné věci. Poprvé byl můj čas namíchání deset minut, přičemž soutěžní je pouze šest minut, ale postupně jsem se zlepšovala,“ svěřila se studentka, pro kterou bylo při tréninku nejsložitější dodržet správný postup. „Občas jsem některé kroky prohodila, ale časem jsem si vše zapamatovala. Celkově jsem tréninku věnovala kolem deseti hodin,“ dodala Braneacová. Ta před samotným kláním v Novém Jičíně nepociťovala žádnou trému. „Když jsem sledovala ostatní soutěžící, zjistila jsem, že náš mistr nás perfektně připravil, proto jsem byla v klidu a soutěž si užívala,“ řekla studentka.

Další soutěž, které se Lucie Braneacová zúčastnila, byla minulý týden gastronomická soutěž v Brně, kde proběhl Gastro junior nowa cup. „Jednalo se o mistrovství republiky, soutěžili tam kuchaři, cukráři a číšníci. Já jsem soutěžila mezi číšníky, kde jsem skončila v bronzovém pásmu. Nedá se mluvit o klasickém třetím místě, protože soutěž probíhala více dnů a každý den se vyhlašovali nejlepší ve zlatém, stříbrném a bronzovém pásmu a ti, co skončili „na diplomu“. V mém soutěžním dnu jsem tak skončila třetí,“ vysvětlila Braneacová. „S tímto umístěním jsem spokojená,“ dodala studentka, která na soutěžích neupřednostňuje barmanství ani číšnictví. „Každá činnost má své přednosti a mi se líbí dělat obě věci,“ řekla Lucie, která by v budoucnu chtěla dělat vyšší formu složité obsluhy. „Ale barmanství bych chtěla mít minimálně jako koníček,“ upřesnila.

Když si Lucie Braneacová jde sednout do nějakého podniku, sleduje, jak se barmani nebo číšníci chovají. „To je nemoc z povolání. Sleduji, jak jsem obsloužena, navíc jako vyučená kuchařka se dívám, jak je pokrm zhotovený a podobné věci,“ vysvětlila Braneacová, jež má za sebou i brigády v oboru. „Velkou školou pro mě byla brigáda v Dobré Na Sýpce, kde jsem pracovala asi dva roky. Této restaurací vděčím za hodně, protože jsem se tam mnohému naučila, chvíli jsem dělala i ve frýdeckém Krakenu. Teď ale žádnou brigádu nemám, protože se věnuji soutěžím a celkově i studium zabere mnoho času,“ uzavřela Lucie Braneacová.