„Malenovice nemají vhodné prostory pro společenské akce, chybí třeba sál, ve kterém by se mohl konat ples nebo něco podobného. Rozhodl jsem se s tím něco udělat," řekl Deníku malenovický občan a velký místní patriot Aleš Buksa. Movitý muž proto v minulých měsících koupil zdevastovaný hotel Borová přímo v srdci obce a dřív, než se zavřel most do Frýdlantu, nechal starou stavbu zbořit.

„Musel jsem spěchat, protože by se suť jinak vozila obrovskou oklikou přes Lubno. Navíc když už jsme se do toho dali není čas na velké zahálení. Příští rok v květnu tam bude stát nový podnik, který bude mít restauraci s terasou, sál pro přibližně sto padesát lidí a šest pokojů pro ubytovávání hostů," uvedl Buksa. Známý podnikatel bydlí v Malenovicích od roku 1996, obec si zamiloval a k záměru postavit restauraci a sál ho přivedla situace.

„Žije tady asi šest set lidí, je to nevelká obec. Na Borovou jsem jednou za čas zašel na pivko, ale celá stavba už byla ve špatném stavu, zachránit se prakticky nedala," popsal situaci Aleš Buksa, který se trochu obával reakce spoluobčanů.

Tradiční malenovická hospoda v poslední době chátrala. Proto byla zbourána a místo ní vyroste nový podnik.

„Co bych v žádném případě nechtěl, tak zklamat místní obyvatele tím, že bych stavěl něco, co si nepřejí. Mám úctu k tradici. Proto nemám v plánu, aby restaurace byla nějak přehnaně nóbl, chci, ať je v ní dobré pivo a jídlo za rozumnou cenu. Tak, aby se tam místní lidé dobře cítili a aby to tam měli rádi," podotkl.

Objekt, který se v příštích dnech začne stavět a měl by být do zimy pod střechou, navrhl architekt Daniel Labuzík. „Šlo nám o to, aby celý objekt zapadal do toho prostředí, bude to stavba v horském stylu, plášť bude z kombinace dřeva a kamene," popsal novou Borovou Labuzík. Při navrhování interiéru se architekt nechal inspirovat havířovským barem Čarodějky.

Stavbu nového podniku v horském stylu navrhl architekt Daniel Labuzík. Při navrhování interiéru se nechal inspirovat havířovským barem Čarodějky.

„Pan Buksa si přál, aby podnik a celý objekt měly podobnou atmosféru. Myslím, že se to bude návštěvníkům líbit a že se to bude do obce v horách hodit," dodal Daniel Labuzík.