Kontaktní centrum organizace Renarkon působí ve Frýdku-Místku od roku 2000. Pracovníci pomáhají snižovat zdravotní a sociální rizika spojená s užíváním drog. Vyrážejí také do terénu, jejich pomoc tak využívají klienti po celém okrese.

Tuto a řadu dalších aktivit na podporu boje proti drogám a důsledkům jejich užívání zastřešuje národní strategie protidrogové politiky. Významnou roli však hrají také sama města.

Například třinečtí zastupitelé schválili na začátku roku dokument navrhující směr, kterým by se mohla protidrogová politika města v nejbližších letech ubírat. Strategii vypracoval odbor sociálních věcí ve spolupráci s odborem školství, kultury a tělovýchovy, komisí prevence kriminality, státní i městskou policií a místními neziskovými organizacemi. Na základě analýzy současné situace a zjištěných potřeb v Třinci stanovili na období 2014 až 2020 šest hlavních priorit.

„Ty jsou zaměřeny jak na preventivní a osvětovou činnost, tak na udržitelnost stávajících sociálních služeb, aktivit a opatření zabývajících se závislostmi," uvedla mluvčí třinecké radnice Šárka Szlaurová.

Podobnou strategií se řídí také ve Frýdku-Místku. Platnost dokumentu, který vychází zejména z krajské, státní i celoevropské protidrogové politiky, ale letos končí. Proto město ve spolupráci s kompetentními institucemi připravuje nový plán.

Cílem je kromě prevence a léčby také snižování dostupnosti drog. Palčivý problém dealerství se totiž Frýdku- -Místku zdaleka nevyhýbá. Největší procento tvoří podle statistik mezi klienty frýdecko-místeckého kontaktního centra uživatelé pervitinu. Mnozí z nich drogu i nadále užívají a nejsou motivováni k tomu, aby přestali. Také na tyto lidi protidrogové strategie například skrze bezplatné výměny injekčních stříkaček myslí. Sníží se tak riziko život ohrožujících infekcí.