S umístěním dítěte do školky by rodiče neměli mít problém, zní shodně z největších měst v okrese. Ve Frýdku-Místku i Třinci sice připouštějí, že poptávka po školkách v atraktivních lokalitách je velká, jedním dechem ale dodávají, že hledání místa v mateřinkách není neřešitelný úkol.

Město Frýdek-Místek zřizuje dvanáct mateřských škol, některé z nich mají jedno i více odloučených pracovišť. „Stává se, že rodiče chtějí umístit dítě do školky, která již má plnou kapacitu. To ale neznamená, že je ve městě nedostatek míst, protože v jiné z jednadvaceti pracovišť mateřských škol volné místo nabízí," poznamenala mluvčí frýdecko- -místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Rodiče se s nelehkou situací vypořádávají třeba tím, že podají přihlášky do více školek. Doufají pak ve větší šanci na úspěch.

„Přihlásí děti do více mateřských škol najednou a čekají, která je přijme. Takže není výjimkou, že školky nabízejí volná místa ještě i po zápisech," potvrdila Jana Matějíková s tím, že město aktuálně eviduje volná místa hlavně ve školkách v ulici Jiřího Trnky a v Anenské ulici.

Letos se zápis týkal dětí narozených před 31. srpnem 2011. Co se týká kritérií, o přijetí dětí do mateřských škol rozhodují ředitelé ve správním řízení. K předškolnímu vzdělávání se přednostně přijímají děti v posledním předškolním ročníku. Další kritéria stanovuje ředitel dané mateřské školy.

Další nové třídy neplánují otevřít

O umístění ve školkách však často žádají i rodiče potomků mezi druhým a třetím rokem věku. Třeba v Palkovicích napočítali třicet takových dětí, na které se letos při zápise nedostalo. V obci proto chystají další rozšíření školky.

Zato ve Frýdku-Místku považují současné kapacity za dostačující. „V minulých letech jsme na základě zvýšeného zájmu o předškolní vzdělávání otevřeli nové třídy. V roce 2010 to byly čtyři třídy a v roce 2012 jedna. V současné době neplánujeme otevření nové třídy," přiblížila Jana Matějíková. Podobně vidí situaci ve školkách také třinecká radnice. „Kapacity jsou dostačující. Samozřejmě že především na sídlištích v centru města jsou třídy naplněny a poptávka je velká, ale v okrajových částech mají školky rezervy," vylíčila tamní mluvčí Šárka Szlaurová.

Třinec zřizuje šestadvacet školek

V končícím školním roce navštěvovalo třinecké mateřinky 1303 dětí, k září 2013 bylo přibližně sto volných míst. „Město je zřizovatelem šestadvaceti mateřských škol, navíc v Třinci působí ještě církevní základní škola, která provozuje tři mateřinky," doplnila Šárka Szlaurová.