„Na úklid jsme přijali osm lidí. Rozděleni jsou do čtyř skupin tak, aby v jednu dobu byla uklizena co největší část území města," popsal Jaromír Kohut, ředitel technických služeb, které mají úklid města na starosti. Doplnil, že pracovníci veřejně prospěšných prací jsou nezaměstnaní a evidovaní na úřadu práce.

Víkendový úklid města, který měl premiéru minulý rok, začíná už tento týden. Jedna skupina bude uklízet odpadky z frýdeckého náměstí nebo Těšínské ulice. Druhá se zaměří například na okolí obchodního centra Frýda a autobusové stanoviště ve Frýdku.

Někteří oslovení lidé z Frýdku-Místku víkendový úklid vítají. „Myslím si, že je to určitě dobré. Třeba kolem ‚Mekáče' bývá velký nepořádek. Lidé přijedou auty na to velké parkoviště a odpadky hází na zem," řekla třiapadesátiletá Erika Mikulenková, která žije poblíž stadionu TJ Slezan. Sedmašedesátiletý R. T., který si nepřál být jmenován, je s pořádkem kolem svého bydliště spokojen. „Co se týká odpadků, tak u nás na sídlišti je to bez problémů. Myslím si ale, že by město mělo šetřit s úklidem cest. Alespoň tam, kde jsem viděl jezdit zametací vozy, byl úklid zbytečný, cesty byly čisté. Samozřejmě na podzim je to něco jiného," namítl včera muž.

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký uvedl, že celoroční úklid města po neukázněných lidech není zadarmo a peníze by se daly využít lépe.

„Celoroční úklid volně pohozených PET lahví, papírků, papírových krabic, rozbitých skleněných lahví a sklenic nebo třeba nedopalků z ulic, ale také z prostranství veřejné zeleně a dětských hřišť, stál loni přes jeden milion korun," vypočítal Pobucký s tím, že technické služby musí vynaložit velké úsilí na to, aby problémová místa byla čistá.

„Jen pro zajímavost, při jedné z loňských akcí, kdy technické služby jeden týden neuklízely prostranství na sídlišti Slezská, bylo nasbíráno dvacet velkých igelitových pytlů odpadků, což je asi 300 kilogramů odpadu," dodal Pobucký.

Podle Jaromíra Kohuta technické služby nedávno dokončily jarní úklid, který trval asi tři měsíce. „Dále podle harmonogramu probíhá systém blokových čištění s tím, že jsme jej rozšířili například o obnovu vodorovného dopravního značení," popsal další činnost ředitel technických služeb.