Nakonec schválili, že celý dům se dvěma vchody a 48 byty město prodá Bytovému družstvu Erbenka 798+799, a to za bezmála 18,7 milionu korun. Tuto cenu stanovil již v lednu znalec. Město prodávalo metr čtvereční za 6056 korun.

Družstvo tvoří 79 procent nájemníků, na zaplacení běží šedesátidenní lhůta. Ostatní obyvatelé domu mají platné smlouvy, které budou převedeny na nového vlastníka.

Prodej domu se připravoval řadu měsíců, opoziční zastupitelé ale namítali, že konkrétní informace dostali na stůl pozdě. Pro odprodej domu bylo 18 zastupitelů, což ke schválení stačilo. Proti bylo sedm hlasů, dalších sedm lidí se zdrželo. Družstvo neuspělo se žádostí o slevu argumentovalo tím, že pokud se v budoucnu bude dům opravovat, náklady mohou být až sedmnáct milionů korun. Město však se žádnou slevou nesouhlasilo. Bez diskuse naopak proběhlo hlasování o prodeji jiného domu. Ten získalo Bytové družstvo Palackého 430-431 za 6,86 milionu korun. Také zde tvoří dům dva vchody, cena za metr čtvereční v této lokalitě byla již dříve spočítána na 5779 korun. I tento návrh prošel osmnácti hlasy.

Řešili kompostárnu

Zastupitelé probírali rovněž situaci kolem kompostárny firmy Nehlsen v Oldřichovicích. Lidé v okolí si dlouhodobě stěžují na prašnost, hlučnost i zápach. „Jsme ve stadiu, kdy by se ta situace měla díky novým technologiím zlepšit,“ řekl místostarosta Ivo Kantor. Připomněl, že společnost, ve které má město poloviční podíl, vlastní osmihektarový pozemek v Konské, případné stěhování do této lokality ale bude reálné až za několik let.

„V současné době je to pro firmu nemožné,“ uvedl místostarosta.

Na jednání zastupitelů přišel i Petr Mlčoch, který žije asi padesát metrů od kompostárny. Tvrdil, že její přesun do Konské by nestál padesát milionů korun, jak firma uvádí. Tuto sumu označil za „ustřelenou“, navíc zapochyboval nad skutečnou kapacitou kompostárny.

Nyní je to dva tisíce tun ročně, což by se prý časem mohlo zvýšit až na pětinásobek. „Je to šíření poplašné zprávy,“ reagoval Ivo Kantor.

„Podle mě to poplašná zpráva není. Nehlsen je normálně fungující obchodní firma, která chce dělat byznys,“ trvá na svém Petr Mlčoch, člen občanského sdružení, které chce zlepšit životní podmínky v lokalitě Tyrská.

Zástupci města nyní definitivně schválili rozdělení grantů v sociální oblasti. Pro letošní rok je to 3,8 milionu korun. Podle místostarostky Milady Hejmejové peníze pomohou zejména těm sociálním službám, kterým příslušné ministerstvo pro letošní rok poslalo podstatně nižší částky než v minulosti.

„Pro Azylový dům pro ženy Sára navrhujeme 700 tisíc korun, oni od ministerstva dostanou o 1,5 milionu méně. Když ty peníze nedáme, tak tato služba zanikne,“ prohlásila Milada Hejmejová. Zastupitelé souhlasili také s tím, aby město poskytlo 370 tisíc korun na službu sociální asistence. „Je to pro třicet až čtyřicet rodin s dětmi, oni dostali od ministerstva o 1,8 milionu méně,“ pokračovala Milada Hejmejová. Další příspěvek podle ní umožní fungování třineckého Klubu Bunkr, což je nízkoprahové zařízení.

„Museli se už rozloučit s některými zaměstnanci, přesto tu službu chtějí ve městě zachovat. Od ministerstva dostali méně o 550 tisíc korun,“ konstatovala místostarostka. Město tak na činnost Bunkru přispěje částkou 185 tisíc korun.