„Máme nárok na chůzi k baráku, ale nemáme nárok na příjezd. Odstavili nás,“ míní Pavel Majtan, který v lokalitě za potokem poblíž skalické školy bydlí. Podle něj by alespoň provizorní oprava neměla být problém.

Most byl v lednu po poslední kontrole kvůli údajně havarijnímu stavu uzavřen, zkraje března se tam objevily zátarasy se značkou zákaz vjezdu. Podle místních se to stalo bez předchozího upozornění a jakéhokoli náhradní řešení příjezdu.

„Přístup města nám vadí,“ podotýká František Malý, který na problém v březnu písemně upozornil magistrát. Dostal odpověď, že žádné provizorní přemostění, které by odpovídalo platným předpisům, nebylo možné vybudovat. Majitelé nemovitostí za uzavřeným mostem mají podle magistrátu odstavovat auta ještě před mostem. V blízkosti ale podle místních chybí dostatek parkovacích míst.

„Známý jezdí do práce a v autě vozí nářadí, přece to nepostaví někde dál na cestu, aby mu to ukradli,“ říká Pavel Majtan.

Magistrát tvrdí, že opravu mostu stěžuje hned několik věcí. „Město nechává zpracovat projektovou dokumentaci na jeho opravu. Situaci ale komplikuje několik vyvstalých záležitostí. Jednou z nich je požadavek SmVaK Ostrava na přeložku vodovodu, který se nachází v těsné blízkosti mostku a koliduje s ochranným pásmem,“ konstatuje mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

S tím podle ní souvisí další problémy, a to pozemkové. „Ne všechny pozemky, kudy by měla přeložka vést, totiž patří městu. Takže probíhají jednání s majiteli dotčených pozemků. Nicméně snažíme se dělat vše pro to, abychom záležitost co nejrychleji vyřešili,“ doplňuje mluvčí s tím, že přístup k domu, který je podmíněn zákonem, omezen není.

Místní se zatím vypořádali s problémem po svém. Zátarasy odložili na bok a auty jezdí po příjezdové komunikaci dál. „Můžou to začít opravovat za pět roků. To takhle bude vypadat celou dobu?“ ptá se František Malý. Potíže jsou i s vyvážením popelnic nebo doručováním pošty. Místní proto věří, že se problém brzy vyřeší.

Lokalita u přehrady Olešná přilákala v sobotu stovky lidí.
OBRAZEM: Olešná je znovu cílem stovek návštěvníků