Jízdné na těchto linkách je stanoveno podle platného tarifu MHD, dospělý zaplatí za jízdenku zakoupenou u řidiče 10 korun, držitelé zelených čipových karet nebudou muset platit nic a budou moci využít MHD zdarma.

Obě linky, které budou označeny čísly 05 a 18 (úplné označení 865005 a 865018), nabídnou několik spojů za den a v provozu budou do konce roku. O jejich další existenci se rozhodne na základě vyhodnocení jejich využívání.

Víkendové linky na Visalaje a Hukvaldy nejsou novinkou, město je podporovalo i v minulosti, kdy byly provozovány v rámci příměstské autobusové dopravy. Město hradilo dopravci zhruba 250 tisíc korun ročně, jako svůj podíl na zajišťování jejich provozu. Předpokládáme, že přechodem linek pod městskou hromadnou dopravu budou náklady na jejich provoz stejné, ne-li nižší než dosud.

„Převzetím těchto linek pod městskou hromadnou dopravu nabídneme lidem lepší výhodnější spojení z města do hor. Chceme tímto podpořit nejen turistický ruch, ale také veřejnou dopravu před individuální, což by mělo vést ke zlepšení kvality ovzduší a životního prostředí," řekla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Jízdní řády autobusových linek MHD na Visalaje a Hukvaldy již byly schváleny. Lidé si je budou moci v tištěné podobě vyzvednout zdarma koncem května na autobusovém nádraží. V elektronické podobě budou k dispozici koncem května na webových stránkách města.

„Upozorňujeme, že v provozu zůstávají také zbývající „krajské" spoje na Hukvaldy a Visalaje, které jsou označeny čísly 860302 a 860320. Tyto linky město nepodporuje a přepravní tarif MHD v nich neplatí," uzavřela Jana Matějíková.