V souvislosti s šířením koronaviru vláda zakázala divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové a taneční akce, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob. Zakázala přítomnost lidí v provozovnách stravovacích služeb od 20 hodin do šesté hodiny ranní, lidé také nebudou moci do veškerých zábavních zařízení, do posiloven, solárií, provozoven wellness služeb, na sportoviště či do koupališť.

V návaznosti na nouzový stav svolala primátorka Třince Věra Palkovská krizový štáb města, který doporučil další preventivní opatření nad rámec vládních nařízení. Od pondělí budou omezeny úřední hodiny na magistrátu města a od středy 18. března budou jezdit autobusy MHD podle prázdninového jízdního řádu.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě
Úřady v Moravskoslezském kraji hlásí: Do odvolání zavřeno! Někde jen částečně

„Nastalou situaci nechceme podceňovat a prevence je důležitá. Chceme se chovat zodpovědně, protože zdraví je na prvním místě. V současné situaci využívá autobusy MHD celkově méně lidí, zvláště po výzvě ministra zdravotnictví ubylo i cestujících v seniorském věku a děti nejezdí do škol, proto jsme se rozhodli o zavedení prázdninového jízdního řádu. Chceme tímto opatřením chránit nejen cestující, ale i řidiče,“ vysvětlila primátorka. Informace o prázdninovém jízdním řádu bude vylepena i na zastávkách.

Svůj provoz a úřední hodiny omezí i Magistrát města Třince, který bude až do odvolání v úterý, čtvrtky a pátky pro veřejnost uzavřen. Občany, kteří mají na tyto dny dohodnutou schůzku, si odpovědný zaměstnanec vyzvedne u vchodu do budovy. „Úřední hodiny v pondělí a středy zůstávají zatím nezměněny, ale apelujeme na občany, kteří nemají k vyřízení důležité záležitosti, aby svou návštěvu úřadu zvážili a raději vše vyřizovali telefonicky nebo e-mailem,“ vyzvala tajemnice magistrátu Jana Fojcik Gawlasová.

Ilustrační foto.
Primátor Frýdku-Místku vyzývá: Šijte roušky, pomůžete v boji s pandemií!

Až do odvolání je uzavřeno také kontaktní místo Okresní správy sociálního zabezpečení. Úřední hodiny kontaktního místa hřbitovní správy na magistrátu jsou shodné s provozem magistrátu.

V souladu s nařízením vlády jsou uzavřeny základní a střední školy. Nařízení se zatím nevztahuje na mateřské školy, které zůstávají i nadále v provozu. Uzavřena je Knihovna Třinec včetně svých poboček, infocentra, galerie, muzea, centrum STaRS, dům dětí a mládeže, Centrum sociální pomoci a nepromítá ani kino Kosmos. Z rozhodnutí bezpečnostní rady města je až do odvolání uzavřen i denní stacionář Jantar a klub seniorů.