„Cigarety šly nahoru většinou o čtyři až pět korun," potvrdila trafikantka, která prodává ve stánku v centru Místku. Některé krabičky jsou dražší i o sedm korun. „To víte, že lidi nadávají a mají k tomu poznámky. Ale stejně si ty cigarety koupí," konstatovala trafikantka. „Někteří se ptají po nových, levnějších značkách. Ale ti, kteří jsou zvyklí na tu svou, si ji koupí, i kdyby stála stovku," prohlásila. U některých značek jde jen o otázku času, vždyť například klasické marlborky stojí 96 korun. Petry nyní podražily o čtyři koruny na 76 korun. „O dost nahoru šly sparty," doplnila trafikantka.

„Já moc nesleduju, kolik to stojí, takže zdražení mi nevadí," pravil včera dvacetiletý student Martin z Frýdku-Místku, který podle svých slov platí za krabičku své oblíbené značky 85 korun. I pro něj ale existuje hranice, kdy by se začal poohlížet po levnějších cigaretách. „Kdyby to bylo nad sto korun, kupoval bych zřejmě nějakou levnější značku. O tom, že bych přestal úplně, neuvažuju, cigarety mi pomáhají na nervy," tvrdil student.

Deník včera v ulicích Frýdku-Místku oslovil i 22letou Jiřinu Šimečkovou. Zdražování cigaret jí nedělá vůbec žádné starosti. „Tohle vůbec neřeším, neboť sama nejsem kuřačka. Rodiče ale oba kouří, na jejich názor jsem se ještě neptala. Kouření je určitě zlozvyk. Pokud někdo chce přestat kouřit, je to hlavně o pevné vůli. A někdy se ta cena dostane na takovou úroveň, že s kuřivem nakonec skončí," zamyslela se slečna, která má jasno i v tom, jestli by se mělo kouřit v restauracích. „Moc dobře vím, že se o tom v poslední době hodně hovořilo. Podle mě by měly být podniky rozděleny na dvě části, aby nekuřáky kouř neobtěžoval. Kouřit by mohli i venku. Byla jsem třeba i ve Španělsku, kde žádné větší problémy nebyly," dodala Jiřina Šimečková. Někteří kuřáci ovšem nemusejí smutnit, jelikož v některých předzásobených trafikách lze až do konce tohoto měsíce koupit cigarety za levější ceny.