Soutěž probíhala ve spolupráci s brněnskou pobočkou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, která byla zároveň odborným garantem soutěže, a pod záštitou náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislava Folwarczného.

„Soutěže se zúčastnilo dvanáct odborných gastronomických škol moravskoslezského kraje. Soutěž je mino jiné pod záštitou odboru školství Moravskoslezského kraje a  profesní asociace Unihost Ostrava. Cílem soutěže je získat co nejlepší profesionální poznatky pro žáky odborných škol,“ řekl za Unihost Ostrava předseda Zdeněk Blinka.

Soutěžící hodnotila tříčlenná porota složená z mezinárodně certifikovaných komisařů. Ti jsou v České republice pouze čtyři.

„Je to pódiové vystoupení. Důležitá je tedy i čistota prostředí, osobní hygiena, práce se surovinou. Soutěžící připravují dort, na který mají čtyři hodin. Poté ho budou prezentovat. Jediné, co tady soutěžící nepřipravují jsou korpusy, modelovací hmoty a korpusy. To vše si mohli dovézt,“ uvedla porotkyně Eliška Dernerová.

Součástí soutěže bylo kromě přichystání hlavního dortu, který soutěžící prezentovali, také připravit výrobek v malém na ochutnávku – menší dortík, sestavený ze stejných náplní a korpusů jako hlavní dort. Ten porota ochutnala.

„Jsem velmi rád, že se soutěž konala i letos. Je to příležitost pro všechny mladé cukráře, mohou zde ukázat svůj talent," dodal ředitel Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a zároveň i soutěže Podbeskydský ještěr Lukáš Smutný.

Za domácí školu soutěžila Alena ze třetího ročníku, která si připravila Špenátový dort s hruškami.