"Délku trasy jsme ještě přepočetli, a vyšlo nám 444,4 kilometru,“ usmívá se Honza, jenž za největší výzvu považuje výjezd na Lysou horu. Před rokem s Bárou procestovali celé Česko z východu na západ. Za necelý týden ujeli 803 kilometrů a dostali se i do České knihy rekordů.

„Tehdy jsme tvrdě trénovali. Letos kvůli studiu a dalším povinnostem nejsme zdaleka tak vyježdění. A takové kopce, jako je nejvyšší beskydská hora, jsme ještě nezdolávali,“ srovnává Bára, jež je však stejně jako její parťák odhodlaná dojet až do cíle.

Záběr policie ze zásahu.
VIDEO: Muž v Ostravě chtěl skočit z balkonu. Policisté mu v tom zabránili

Svou jízdou symbolicky propojí všechny pobočky Mobilního hospice Strom života. Zdejší odborní pracovníci pomáhají nevyléčitelně nemocným lidem prožít poslední dny v domácím prostředí, obklopeni láskou a péčí svých blízkých.

„Zprvu jsme nevěděli, v čem jejich pomoc spočívá. Čím blíže jsme ji poznávali, tím více nás snaha těchto lidí dojímala,“ přiznává Bára. Před časem se chtěla důstojně rozloučit i se svým dědečkem.

„Zemřel ale dříve, než jsem si ho stačila vzít z nemocnice domů,“ líčí smutně.

Každou z nadcházejících etap mladá dvojice věnuje jednomu pacientovi Mobilního hospice Strom života. Kdekoliv na trase se k ní mohou přidat jednotlivci, rodiny i skupiny přátel na koloběžkách, kolech, odrážedlech nebo pěšky a doprovodit je libovolný kus cesty. S oběma koloběžkáři mohou bez ostychu otevřít téma umírání a zároveň se o mobilní hospicové péči dovědět více.

Dva nové mosty na obchvatu města dokončil Frýdek- Místek, 12. května 2021.
Části obchvatu Frýdku-Místku hrozí více než půlroční zpoždění

„Vycházíme z přání a individuálních potřeb pacienta a klademe důraz na tlumení bolesti, kvalitu života nemocného v posledních dnech a na nenahraditelnost rodiny a přátel,“ popisuje koordinátorka Stromu života Markéta Blinková.

Bližší informace o akci Jedou jako o život II., Mobilním hospici Strom života i možnostech finanční podpory jeho činnosti lze nalézt na facebookových profilech Tochcekolobezku a Zivotastrom a na webu www.zivotastrom.cz