Na akci mají dorazit kromě motorkářů z Česka, Slovenska a Polska také někteří členové motorkářského uskupení Noční vlci. Akce ve Frýdku-Místku pro ně bude první zastávkou na území republiky při Cestě vítězství z Moskvy do Berlína. Po pietní vzpomínce ve Frýdku by měli zamířit na Slovensko, v neděli pak dorazí do Brna a v pondělí do Prahy.

Motorkáři, zástupci různých organizací i desítky běžných lidí přišli do Frýdku zavzpomínat na padlé hrdiny z druhé světové války a položit květiny k památníku padlým příslušníkům Rudé armády i v loňském roce. Organizátoři tehdy mluvili o tom, že šlo o nultý ročník, letos už to bude oficiální akce.

Pieta ale bude bez zástupců frýdecko-místeckého magistrátu. Vedení města, které oblastní organizaci Českého svazu bojovníků za svobodu Beskydsko dlouhodobě kritizuje a v minulosti stoplo i finanční podporu, uspořádá v pátek vlastní pietní akci. Třiasedmdesáté výročí osvobození si město v čele s primátorem Michalem Pobuckým připomene v 10 hodin, tedy poté, co skončí zhruba hodinová akce pořádaná Českým svazem bojovníků za svobodu Beskydsko.

Pod hřbitovním památníkem jsou ostatky 966 vojínů a 77 důstojníků Rudé armády padlých při květnových bojích v roce 1945 v prostoru Českého Těšína, Fryštátu, Frýdku-Místku a Nového Jičína. Naproti památníku jsou čestné hroby 50 místních občanů, kteří se stali oběťmi květnových bojů o Frýdek-Místek.

Nová dopravní značka u Bašky upozorňuje na nebezpečí.
Značka upozorňuje na havárie, další nehody ale přibývají