„Uvedli jsme kávu, která se podává podle staroarménské receptury. Tato káva se připravuje na horkém písku. Dopřát si ji můžete buď v Bon cafe v Místku nebo v Cinema star v Ostravě,“ prozradil Gevorg Avetisyan.

Samotný nápad na kávu Marlenka měl Avetisyan více než před rokem. „Mám v plánu vybudovat síť kaváren Marlenka, kde bude káva i dort. Název Marlenka by byl součásti stávajících kaváren,“ doplnil Avetisyan s tím, že tyto kavárny by byly například v centrech měst.

Nová káva Marlenka je směsí brazilské a guatemalské kávy. Než byla připravena tato směs kávy, Gevorg Avetisyan vyzkoušel mnoho jiných směsí. „Hlavně jsem potřeboval, aby káva Marlenka byla mimořádně jemná, neagresivní, nekyselá. Chtěl jsem, aby kávy byla jemná stejně, jako je dort Marlenka,“ vysvětlil Avetisyan.

„Příprava této kávy je naprosto originální, s podobnou přípravou se můžete setkat ještě místy například v Řecku. Základem jsou džezvy, což jsou nádoby, do které dáte kávu s trochou cukru, aby se vytvořil karamel a následně džezvy položíte na rozehřátý písek. Poté dolijete studenou vodu, zamícháte a za několik minut začne káva pěnit. Lžičku pěny dáte do šálku a následně do něj vlijete zbytek z džezvy,“ popsal v krátkosti postup výroby kávy podle staroarménské receptury Avetisyan s tím, že džezvy jsou různých velikostí, podle toho, kolik káv bude kavárník chtít připravit.

Důležitým faktem kávy Marlenka je, že je mleta na velice jemno, čímž vynikne skvělé aroma kávy. „Také příprava této kávy je hlavně obřadem, tak jak je to v Arménii. Člověk má chodit do kavárny odpočívat, relaxovat,“ doplnil Avetisyan, který musí personál kaváren, kde se tato káva bude podávat, zaškolit. „Zařízení pak kavárně zapůjčím,“ uzavřel Avetisyan.