VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mykolog Jiří Lederer: V Beskydech je vždy období, kdy houby hojně rostou

Každý týden v pondělí je ve frýdeckém Langově domě připraven zodpovědět zájemcům otázky ohledně hub mykolog Jiřího Lederer, který se v tomto oboru pohybuje již dlouhých třicet let.

12.10.2017
SDÍLEJ:

Mykolog Jiří Lederer. Foto: Deník

Jaká je letošní houbařská sezona? Patří mezi slabší ročníky, nebo houby teprve porostou?
Sezona byla již na jaře celkem průměrná. Až do konce srpna kvůli suchu nerostlo skoro nic, ale počátkem září začaly houby slibně vyrůstat a nyní je sezona v plném proudu. Houby rostou jak jedlé, tak samozřejmě všechny ostatní, které nás zajímají, i ty vzácné, takže si přijde každý na své.

Který ročník byl v posledních letech pro houbaře nejméně přívětivý?
Spíše rok předloňský, ale víceméně se dala tehdejší sezona porovnat s tou letošní. I v roce 2015 byl začátek sezony slabý, ale v druhé polovině srpna vykvetla záplava hub. Nejde říct, že by byla v posledních letech v Beskydech příliš špatná houbařská období, na jižní Moravě je například špatná sezona mnohem častěji. V Beskydech je vždy období, kdy houby hojně rostou. Ale nemusí to být vždy ve stejném čase. Nejstabilnější houbařská špička začíná až od poloviny října, někdy se objeví už v srpnu, ale pokaždé se během roku naskytne období, kdy rostou.

Češi patří mezi houbařské národy. Jak vypadá situace v cizině?
Je to různé, všechny slovanské národy houby sbírají, Němci i Rakušané také, nezahálí ani ve Francii a na severu Itálie. To je ale tak v Evropě vše, třeba severské národy houby nesbírají, ač jich tam je doslova záplava. Samozřejmě v jižních krajích rostou houby specifické, které nejsou příliš vyhledávané, kromě výjimek, například lanýžů. Proto se tam sbírají houby málo. Největším konzumentem hub je ovšem východní Asie, ale zajímavá je v poslední době situace v zemích, kde houby běžně nesbírají, ale pěstují je. Rozmáhá se komerční sběr hub, kdy se například houby v Severní Americe běžně nesbírají pro místní gastronomii vůbec, ale sbírají se pro obchod s Asií.

Které houby jsou nejvíc průmyslově pěstované?
U nás se například rozšířeně pěstují žampiony, hlívy nebo jiné druhy. Na východě, v Asii je stav zcela jiný, rostou tam ucha, čirůvky, choroše, ale také žampiony, které jsou vyváženy do Evropy, kde jsou velmi oblíbené.

Kde se v Česku daří houbám nejvíce?
Takhle se to nedá kategorizovat. Ale samozřejmě složení v horách a nížinách je jiné. V nížinách lze nalézt velmi zajímavé, dokonce i teplomilné druhy, ale problém je samozřejmě v množství srážek. Naopak v horách mohou být srážky časté, ale houbám nemusí prospívat. Avšak v České republice se dá houbařit prakticky všude.

Kolik nových druhů hub bylo v poslední době nalezeno na našem území. Byly některé houby nalezeny na území regionu?
S druhy nových hub je to složitější, ale v poslední době v Beskydech určitě nový druh nalezen nebyl. Nejvíce nových druhů se nalézá tím, že se poznávají ty, které se již dávno sbírají. Z jednoho druhu mykologové na základě několika znaků porovnávají třeba čtyři pět druhů. Morfologicky ale nelze rozdíly pouhým okem poznat. Nebo naopak vznikají synonyma, kdy se zjistí, že několik druhů hub popsaných různými lidmi jako odlišné jsou vlastně jedním druhem. Všeobecně vzniká spousta nových druhů, ale není to tím, že by se zrovna teď našly.

Neznalost hub může často končit fatálně. Jak často dochází k otravám?
Fatální otravy se hodně publikují a není jich mnoho. Samozřejmě, první a hlavní zásadou je nesbírat houby, které neznám. Navíc musím vědět a znát podobné druhy. Příkladem je sběr žampionů v regionu. Jednak lidé nepoznají žampion zápašný, který není jedlý a stejně je často sbírán, ale také sbírají žampiony a netuší, že nalezli bedlu, která je naštěstí jedlá, ale demonstruje, jak mnohdy lidé nerozeznají hlavní rozlišovací znaky hub.

Mohou se lidé přiotrávit z jedlých hub?
Samozřejmě, pokud se houba zapaří, obsahuje toxiny jako zkažené maso. Nebo byly příklady otrav, kdy lidé sbírali houby ve znečištěném prostředí, případně sbírali houby například v lesní školce, kde byly aplikovány ochranné postřiky. A jelikož houby danou nechtěnou látku absorbují, je potom sběr na těchto místech životu nebezpečný.

Autor: Karel Dostál

12.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Odborný pracovník 25 000 Kč

Odborní pracovníci kalkulací, cen, nákladů a rozpočtů VÝROBNÍ PŘÍPRAVÁŘI STŘEDISKA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Aktualizace 13. 7. 2018, Požadujeme - min. SŠ vzdělání stavebního směru, prokazatelná praxe v oboru, nutná znalost tvorby rozpočtů v programu Build Power, samostatnost, časová flexibilita., Životopis zaslat na e-mailovou adresu: info@bstav.cz, Pracoviště: Třinec. Pracoviště: Beskydská stavební, a.s., Frýdecká, č.p. 225, 739 61 Třinec 1. Informace: Petr Piprek, +420 558 325 160,724 261 080.

Potravinářství - Potravinářství Pekař 14 900 Kč

Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek PEKAŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 17300 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o pečení cukrářských výrobků a drobného pečiva., Pracovní doba Po - Ne 6:00 - 18:00., Možnost domluvy zkráceného úvazku, pracovní doby., Životopis zaslat na e-mailovou adresu: info@cakeartrinec.cz, Pracoviště: Třinec. Pracoviště: Cake art s.r.o. - pracoviště, Výstavní, č.p. 1086, 739 61 Třinec 1. Informace: Roman Staszko, .

Gastronomie - Gastronomie Cukrář, moučníkář 14 900 Kč

Cukráři (kromě šéfcukrářů) CUKRÁŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 18500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme - vyučení v oboru cukrář/-ka, zkušenosti s pečením dortů v provozu, základní návyky v dodržování pořádku a v hygieně, příjemné vystupování, spolehlivost, samostatnost., Životopis zaslat na e-mailovou adresu: info@cakeartrinec.cz, Pracoviště: Třinec. Pracoviště: Cake art s.r.o. - pracoviště, Výstavní, č.p. 1086, 739 61 Třinec 1. Informace: Roman Staszko, .

Výroba - Inženýři kontroly a řízení kvality v ostatních 25 000 Kč

Inženýři kontroly a řízení kvality v ostatních oborech INŽENÝŘI KVALITY. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Aktualizace 13. 7. 2018, Požadujeme - znalost AJ slovem i písmem, znalost programů MS Office (Excel), PowerPoint, znalost norem automobilového průmyslu ISO/TS 16949, znalost nároků kvality (FMEA, APQP, 8D report, SPC, apod.), technické myšlení, vyjednávací schopnosti, ŘP sk. B., Náplň práce - zodpovědnost za metodické řízení kontroly kvality, za dodržování a zdokonalování systému řízení kvality, systémové interní audity, realizace vstupní, předběžné a výstupní kontroly, reporting kvality, EMS, OŽP a BOZP řídícím orgánem společnosti., Životopis zaslat na e-mailovou adresu: kariera@dwmic.cz, Pracoviště: Třinec. Pracoviště: Dongwon cz, s.r.o., 739 61 Třinec 1. Informace: Petr Dudek, +420 595 177 234.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Návštěvníci zoo mohou nově obdivovat i bonsaje

Ilustrační foto.

Zloděj kradl zahradní techniku, část lupu musel odložit

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Dokázali to. Dva roky po neúspěšném finále mistrovství Evropy se francouzská parta probila k úspěchu. Tým Didiera Deschampse potvrdil v gólově bohatém finále roli papírového favorita a Chorvatsko porazil 4:2. Jejich výhra se však neobešla bez kontroverzí.

OBRAZEM: Začala demolice Bazalů

Demolice hlavní budovy včetně kryté tribuny a také protější části fotbalového stadionu Bazaly ve Slezské Ostravě o tomto víkendu nabrala na obrátkách.

Osobnosti regionů: Vodákům povolte dvě piva, cyklistům jedno a lyžařům žádné

/INFOGRAFIKA/ Ať si vodáci klidně sjíždějí řeky s mírnou hladinkou alkoholu, shodují se tři čtvrtiny osobností českých, moravských a slezských krajů, které oslovily regionální redakce Deníku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT