V současnosti je totiž v lesích v celé České republice hub jako šafránu. Podle odborníků je to způsobeno tím, že zatím pravděpodobně nejsou ještě pro hřiby optimální podmínky. A to i přesto, že na to vše ukazuje.

„Letním houbám vyhovuje teplo a letní bouřky, což se teď přesně odehrávalo. Čekali jsme tak, že nyní přijde vlna a porostou, ale zatím se tak nestalo. Není to normální, letošní rok je atypický," vysvětluje Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Roste sice hodně druhů, ale ve velmi malém počtu.

Odhadnout, zda se situace zlepší, se neodvažuje ani Jaroslav Landa. „My optimální podmínky pro růst hub nepoznáme, můžeme jen odhadovat na základě zkušeností. Hřiby tyto podmínky poznají samy, a až tyto nastanou, pak začnou růst plošně všude," dodává mykolog. Houbařům tedy nezbývá nic jiného, než se dočasně obrnit trpělivostí a doufat. 

A jakou zkušenost máte vy? Rostou? Hlasovat můžete do konce prázdnin. Můžete nám také napsat svůj názor do diskuze, nebo na e-mailovou adresu: reporter.frydeckomistecky@denik.cz. Těšíme se případně i na vaše fotografie.