Akce se nesla v duchu lidového léčitelství a zdravé výživy, nechyběla ani nabídka regionálních jídel a produktů ze zahrádek a statků místních lidí. „Jsme tu poprvé a líbí se nám tady. Nejzajímavější jsou asi ta zvířata, dceři se líbili koníčci," shrnula Kateřina Poloková z Vendryně, jež dorazila s manželem, babičkou a dvěma dětmi. „Udělaly jsme si výlet, takovou dámskou jízdu," smála se devětačtyřicetiletá Jana Tvrdá z Horních Tošanovic, když obcházela stánky se svou švagrovou. „Rodiče odtud pocházejí, takže jsem se přišla podívat do starých končin," dodala.

Jarmark v Dolní Lomné.

V Dolní Lomné je doma osmapadesátiletý Ondřej Kresáč. Přišel hned se začátkem celodenní akce. „Jako místní tady musíme být první," řekl a dodal, že v areálu má dceru, syna i manželku. „Já tu nemůžu chybět. Tady je příjemné všechno, to absolutně nemá chybu – dcera si před chvílí fotila koňský fotbal, já jsem měl výborný guláš," hodnotil. Lákala ho však další místní specialita, konkrétně bachora, a odhadoval, že jen tak brzy domů nepůjde. „On to ukončí," smála se žena z nejbližšího stánku.

Jarmark v Dolní Lomné.

Padesátnice Danuta Siderková z Českého Těšína se v areálu pohybovala v kroji z přelomu devatenáctého a dvacátého století. „Mám ho po babičce, která v něm chodila běžně. V Lomné mám kamarádku, ona mě vždycky osloví, jestli bych nepřišla v tom kroji pomáhat. Protože ho nevyužívám moc často," vysvětlovala Danuta Siderková. Do Lomné přijel rovněž tošanovický výtvarník Boris Zvada. „Počasí vyšlo úplně geniálně, návštěvnost je obrovská," poznamenal.

Více přináší pondělní Frýdecko-místecký a třinecký deník.