Dobrá zpráva pro školáky je, že na okolních sjezdovkách drží sníh a podmínky pro lyžaře jsou více než dobré.

Zvýšený zájem o lyžování zaznamenaly i cestovní kanceláře.

„Převažuje především poptávka po zahraničních lyžařských zájezdech, například do italských a rakouských destinací. Prodalo se také pár exotických pobytů u moře, ty však ale tvoří opravdu menší procento,“ prozradila Šárka Moškořová, majitelka místecké cestovní agentury CA Bolsa travel.

Proč lidé více nevyhledávají možnost vyhřát se na sluncem rozpálených plážích, vysvětlila: „Já osobně jsem lyžař, tedy v zimě řeším lyže. V období září a října bych pak volila moře nebo kola. Navíc v tuto dobu jsou také více omezené lety než o letních prázdninách.“

Pro ty, kteří si předem nenaplánovali týdenní pobyty mimo město, připravilo i letos Středisko volného času Klíč (SVČ) dva příměstské tábory. „Tábor s názvem Doba ledová bude probíhat v Rodinném centru Klíček na Slezské denně od 8 do 16 hodin po celé prázdniny. Druhý tábor probíhá také denně, ve stejnou dobu, ale v Místku na ulici Pionýrů 767, budova A. Je více zaměřený na výtvarné aktivity a jmenuje se Paleta. Hlásit své děti můžete i na jednotlivé dny,“ informoval zástupce ředitele SVČ Klíč Patrik Siegelstein.

Děti se zde mohou těšit na hry, soutěže, výtvarné aktivity nebo výlety. Pro rodiče, kteří potřebují jít ráno dříve do práce, je zajištěno hlídání dětí již od půl sedmé ráno. Ochuzena o nové zážitky z jarních prázdnin nebude ani třinecká drobotina.

„Letos odjíždíme do turistického střediska Nýdek- -Hluchová, kde jsme připravili tábor s názvem Letem světem. Na děti čeká cesta za pokladem, sportovní aktivity, soutěže, výtvarné dílny, noční hra nebo karneval,“ vyjmenovala zástupkyně ředitele Domu dětí a mládeže Třinec Jana Hrubcová.

„Zájem je velký, tentokrát se přihlásilo celkem jednačtyřicet účastníků,“ dodala. Dveře o jarních prázdninách zůstanou otevřeny také v nově zrekonstruovaném krytém bazénu Střední školy elektrostavební a dřevozpracující v Místku. Bezbariérový vstup jistě ocení také invalidé. Přesný rozpis otevíracích hodin a ceník služeb lze najít na webových stránkách školy www.ssed-fm.cz.

Otevřeno má rovněž Aquapark Olešná, který navíc své návštěvníky láká na některé ze svých akcí. Děti, které se přijdou v úterý 14. února vykoupat, mohou zdarma získat lístek do kina Vlast na dětské divadelní představení Kterak skřivánek Vánek musel vrznout.

Romantikům a zamilovaným je pak ve stejném datu určeno takzvané Valentýnské plavání při svíčkách.