Správa silnic Moravskoslezského kraje, která pravidelně monitoruje stav komunikací, už přistoupila k opravám vytipovaných míst pomocí studené obalované směsi.

Je to řešení, které má sice kratší životnost než opravy horkým materiálem, ale efekt je rychlý a okamžitý. Podle silničářů frýdecko- -místeckého regionu je letos počet výtluků dvojnásobný a to ještě zima neskončila. „Tvoří se na starších cestách, kde jsou spáry nebo praskliny, kam při oteplení zateče voda z deště nebo tajícího sněhu. Při poklesu teplot pod nulu voda zase zmrzne, zvětší svůj objem a začne vozovku trhat. Hodně výtluků jsme už opravili studenou směsí na okružní silnici kolem průmyslové zóny v Nošovicích," řekl vedoucí střediska SSMSK ve Frýdku-Místku Radomír Vlk.

Silničáři pracovali i na silnici III/48414 v Lubně.

Tvorbě výtluků odolávají nově rekonstruované nebo celoplošně obnovené vozovky, jejichž povrch ještě nebyl silničním provozem nijak narušen. V plánu připravovaných akcí jsou například opravy silnic v Bystřici, na Podolánkách v Čeladné, pracovat se má i na cestě mezi obcemi Chlebovice a Staříč. „V Palkovické ulici, kde to byla samá díra, to už polepili," ulevil si včera padesátiletý motorista Josef. Nyní si dává pozor u Olešné. „U restaurace Muroňka, zhruba sto padesát metrů za zatáčkou, je asi dvacet děr na jednom místě," pravil padesátník.