Už na podzim byla zveřejněna takzvaná Třinecká výzva, která si klade za cíl bojovat proti liknavým stavebním firmám. Výzvu podpořili například rektor Ostravské univerzity v Ostravě Jan Lata nebo starosta Bruntálu Petr Rys.

V pátek se právě v Třinci sešlo několik desítek zástupců místních firem a podnikatelů působících ve stavebnictví a spřízněných oborech, včetně projektantů, architektů, statiků nebo techniků řízení budov. Na setkání, které se uskutečnilo pod záštitou města Třince a starostky Věry Palkovské, se mluvilo hlavně o tom, jak docílit vyšší kvality ve stavebnictví.

Méně víceprací

Radnice v té souvislosti informovala, že podporuje standard BIM, jehož zavedení v České republice má koordinovat příslušné ministerstvo. „Dlouhodobě nabádáme k lepší kvalitě ve všech fázích stavby od zpracování projektu přes výběr dodavatelů až k realizaci a předání. Město půjde směrem standardizované přípravy projektů, která je jako první krok velmi důležitá pro všechny následné části stavby. Rozhodli jsme se využívat proces BIM, jehož výsledkem je jasné rozvržení projektu dle požadavků investora a konkrétní představa o budoucím výsledku. To přinese méně víceprací a problémů při samotné stavbě, jejím vyúčtování a kontrolách," uvedla Věra Palkovská.

Projektování ve standardu BIM umožňuje vizualizovat projekt a má celou řadu dalších výhod. Standard podle odborníků dává jasnou konkrétní představu o projektovaném díle všem stranám a usnadňuje výměnu informací při návrhu pozemních i inženýrských staveb. Zároveň eliminuje chyby a poskytuje lepší kontrolu nad samotným procesem při přípravě i v realizaci stavby. Zkušenosti s použitím BIM mají třeba ve Velké Británii nebo severských zemích.

„Rozbíhá se nové období evropských fondů a Třinec chce investovat do dalšího rozvoje města. Proto usilujeme o vyšší kvalitu ve všech fázích stavby a nabádáme k zachování principů slušnosti, solidnosti a spokojenosti účastníků ve stavebním procesu. Standard BIM je jednou z cest, jak toho dosáhnout," konstatovala Věra Palkovská a odkázala na Třineckou výzvu, zveřejněnou loni v listopadu. Její podepisování se uskutečnilo symbolicky v rekonstruované třinecké knihovně, která je podle starostky příkladem projektu, kdy se stavební firma chovala slušně a práce provedla tak, jak měla. Takových zhotovitelů je prý ale jen třetina.

Problémy se stavbaři přitom mohou být různé.

Například nedodržení termínu se aktuálně týká stavby třineckého přestupního terminálu, a to části, kterou mají na starosti České dráhy.