V současné době je u frýdecko-místecké městské policie v pracovním poměru šestašedesát strážníků. Ke konci roku musejí ovšem tři zkušení policisté odejít, neboť nesplňují zákonem stanovené středoškolské vzdělání ukončené maturitou.

„Podstav musíme tím pádem řešit náborem, který je zatím na samém počátku. Z toho důvodu je ještě brzy na hodnocení, jaký je o něj vlastně zájem. Proto jsme v této souvislosti rozjeli reklamní kampaň, takže se veřejnost může s vylepenými letáky setkat například i v autobusech městské hromadné dopravy a na různých sportovištích, kde se pohybuje více lidí," prozradil v pátek Deníku ředitel Městské policie ve Frýdku-Místku Milan Sněhota s tím, že by byl spokojen, pokud by se do konce roku podařilo počet městských policistů navýšit na pětasedmdesát. Uchazeči ovšem musejí nejdříve zvládnout fyzické a psychologické testy.

Jak dále dodal, potřeba navýšení počtu strážníků nemá přímou souvislost s nedávným otevřením detenčního zařízení v nedalekých Vyšních Lhotách. „Spojitost bych v tom přímo nehledal, i když se situace s uprchlickou krizí ve společnosti může samozřejmě změnit. Více strážníků potřebujeme z toho důvodu, abychom mohli posílit hlídkovou službu. Chceme se především zaměřit na vandalismus, který je často spojen se znečišťováním veřejného prostranství, ničením soukromého i veřejného majetku a porušováním nočního klidu," vyjmenoval Milan Sněhota.

Odchází kvůli rentě

Pro Městskou policii Třinec nyní pracuje čtyřicet strážníků. „Když budu vycházet z tabulek, o podstav se nejedná. To ale neznamená, že bychom nejméně pět dalších kolegů nepřivítali. I my se samozřejmě potýkáme s fluktuací. Pokaždé je mi líto, když si nějakého strážníka doslova vypipláme, jenže nakonec třeba odejde k Policii České republiky, která může nabídnout lepší podmínky," porovnal ředitel třinecké městské policie Josef Kužma, podle kterého je pro některé velkým lákadlem renta, na kterou dosáhnou po patnácti odpracovaných letech u republikové policie.