Výskyt smogové situace má vliv na citlivou skupinu populace, do které patří děti, těhotné a kojící ženy, důchodci a nemocní lidé. Smog může způsobit například záněty dýchacích cest, respirační potíže, dráždění očí. Provozovatelé významných velkých a středních průmyslových a energetických zdrojů jsou povinni regulovat své zdroje dle schválených regulačních řádů.

V Třinci byla v pátek nejhorší situace na stanici Třinec-Kosmos. „Žádáme spoluobčany, kteří žijí a podnikají v této lokalitě, aby v těchto dnech svým jednáním minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší. Omezili spalování pevných paliv a v případě možnosti používali alternativní paliva. Omezili v domácnostech používání otevřených plynových spotřebičů a krbových topenišť,“ řekla Anna Turoňová u odboru životního prostředí a zemědělství třineckého městského úřadu. Každý člověk si sám rozhoduje, jak důsledně se bude řídit doporučenými preventivními opatřeními. Při vyhlášení regulace je vhodné, aby lidé nekouřili a vyhýbali se zakouřeným místnostem, omezili spalování pevných paliv, nespalovali ve venkovním prostředí odpad. Lidé by podle svých možností nemněli pracovat s chemickými látkami, jako jsou například barvy a rozpouštědla. Rovněž by měli omezit práci se sypkými materiály.

„V této situaci také žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek,“ dodala Turoňová. V podobné situaci by lidé měli využívat autobusů frýdecko-místecké a třinecké městské hromadné dopravy.

Hlavně starším lidem, dětem a nemocným se doporučuje omezit pobyty ve venkovním prostředí. Není vhodné venku sportovat. Větrat by se mělo jen krátce a intenzívně. Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Lidé by měli zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, což je ovoce a zelenina.

Aktuální údaje o stavu ovzduší jsou na stránkách hydrometeorologů najdete ZDE!