Na jedné věci se shodne velká část obyvatel Morávky v okolí je hezká příroda. Na životě v obci však místní lidé nacházejí několik vad na kráse.

„Kulturní vyžití je nulové. Jedinou možností je jít do hospody. Lidi by ale stejně neměli o kulturní akce zájem," myslí si sedmadvacetiletá S. K. z Morávky. Oceňuje opravenou školu a školku, stěžuje si ale na nedostatek atrakcí pro děti. „Mladí se nemají jak zabavit. Vadí mi, že se zbytečně staví nový obecní úřad. Nikomu nepřijde divné, že stojí dvanáct milionů," dodává žena, která v obci žije od narození.

Po loňském zateplení školy, které vyšlo na dvanáct milionů korun, je stavba nového obecního úřadu, knihovny a pošty za stejnou částku v současnosti nejzásadnější investicí v obci. „Část zázemí v současné budově zůstane hasičům, vrchní část by se dala nazvat kulturním domem," říká starosta obce Zdeněk Ševčík s tím, že nový obecní úřad by se mohl otevřít už v dubnu.

Částečně by se tím podle něj mohla vyřešit další připomínka místních obyvatel. Někteří oslovení lidé totiž v obci postrádají klubovnu, kde by se mohla scházet mládež. „Ocenila bych také, kdyby autobusy jezdily častěji do hor i do Frýdlantu. Uvítala bych i parčíky pro rodiny s dětmi a kino. Myslím, že by se tady uživilo," hodnotí M. Š., která sama sebe označuje za „starousedlíka".

Kina se ale v Morávce v blízké budoucnosti zřejmě nedočká. „Kino bylo dlouhou dobu v nedalekých Raškovicích, z důvodu nerentabilnosti ho ale zrušili. Nemyslím si, že kino je pro Morávku možností kulturního vyžití," tvrdí Zdeněk Ševčík.

Jednatřicetiletá Hana H. se do Morávky přistěhovala teprve v květnu. Zatím si život v obci nemůže vynachválit. „Líbí se mi příroda, blízkost školy, školky i obchodu, silnice jsou v dobrém stavu. Je tu klid, se sousedy nemáme problémy," popisuje nadšeně žena, která je na mateřské dovolené.

Podle starosty obce ale není jednoduché školu udržet. „Kdybychom to měli brát čistě z ekonomického hlediska, tak je třeba stále uvažovat o zrušení druhého stupně. V deváté třídě máme pět žáků, což je tak obrovský nadstandard, že to v republice nenajdete," upozorňuje Zdeněk Ševčík. V posledních letech proudí do školy pravidelně zhruba pětina z patnáctimilionového rozpočtu obce. Místní obyvatelé však na veřejném jednání zastupitelstva rušení druhého stupně zásadně odmítli.