Odvážil se vstoupit do tématiky považované mnohými příznivci pěnivého moku za přímo rouhavou. Když měl ale degustační besedu ve Frýdku-Místku, nezaznamenal nicméně jediný negativní ohlas.

„Bez alkoholu jsem rok a osm měsíců,“ prohlásil Petr s tím, že impulsy dostal dva. A to hecování od partnerky Báry (vydržíš to, a seženu ti sportovní boty z limitované edice) a hlavně narození dcery Josefínky, od jejíhož příchodu na svět před dvaceti měsíci se tento milovník svrchně kvašených piv dal na abstinenci.

Restaurace a penzion YDYKSEB se nachází v krásném prostředí pod Beskydy.
YDYKSEB: Pod Lysou horou ubytují i koně, láká dobré jídlo, interiér i krajina

„IPA, APA, NEIPA, ale, kyseláče, pšeničné…“ vyjmenovával druhy, které preferoval v obvyklé, tedy alkoholické formě. A když zjišťoval, na jaké pití s čistou hlavou přejít, objevil je bezalkoholově, a zrodil se blogger Svěží hlava. „Publikuji na Facebooku a Instagramu, ale je to jen hobby. Živí mne zákaznická podpora v IT sféře,“ vysvětlil.

Svěží hlava se tak stal přinejmenším tuzemským expertem právě na nealkoholické pivní speciály. „Bohužel nejčastěji zahraniční. U nás nejdou minipivovary s experimentováním tak daleko,“ líčil.

Za zářnou výjimku označil Nealko IPA Free od Nachmelené Opice z Krnova se čtyřmi druhy chmele a bakteriemi „požírajícími“ alkohol.

Hotel a kavárna Maralák.
Hotel Maralák v Beskydech: vyhlášené bramborové placky, zdraví a jóga

Přes známé z gastronomické i pivní branže – mj. Pavla z opavské 13, Tomáše z frýdeckomístecké pivotéky ve Frýdku-Místku, Kuby z pražské American Beers, Michala z ostravské Beerhaly či Raula z Utrechtu v Belgii – se dostal ke světové produkci. „A ta, přiznejme si to, není nejlevnější. Výroba nealko speciálů je nákladná,“ uvedl.

Frýdeckomísteckým zájemcům Svěží hlava představil a dal zkusit čtyři druhy. „Nejvíce chutnala IPA Opice z Krnova a Milk Shake IPA Yuzu Samuray ze slovenského Liptovského Mikuláše, jako třetí se umístil pšeničný speciál Weissenfree od berlínského Meisela a na konci zůstal Renegát do třeboňského Regenta,“ nechal se slyšet.

„I tady byli lidé překvapeni. Že takové piva nejen existují, ale také dobře chutnají. Mimochodem, daleko lépe, nežli spotřební značky bezalkoholových piv … které osobně vypiju, když je veliká nouze,“ pokračoval na adresu frýdeckomísteckých návštěvníků z festivalu Pivopění. Ti s ním rozebírali i další druhy, třeba kyseláče z Polska.

Turistická horská chata Javorový vrch nabízí možnost občerstvení i ubytování.
Javorový, chata patří k nejstarším v Česku, turisté i paraglidisté místo milují

„Což mne vlastně inspirovalo k vytvoření mé jubilejní sté recenze na nealko pivo. Byla na kyseláč Gelato pojmenovaný podle italské zmrzliny vařený polským pivovarem Funky Fluid. Kokosy, ananas, smetana a poctivá limetková kyselost v jednom velkém mixu,“ líčil sedmatřicetiletý blogger narozený v Ostravě a žijící nyní v Opavě.