„Z krajského přeboru postupují do celostátního finále dva nejlepší z každé kategorie," upozornil na začátku akce pořadatel Jiří Šnapka.

Deníku řekl, že s touto akcí, kterou vyhlašuje ministerstvo školství, začal v roce 2009. „Vždycky byly dvě hry, letos jsou poprvé tři. Ke Quoridoru a Rummikubu přibylo Quarto, které je náročné. Jsou to takové speciální piškvorky na mřížce čtyři krát čtyři, kdy to nejsou jen křížky a kolečka, ale rozhoduje i výška, barva nebo tvar," naznačil.

Přebor nemá pravidelný termín, ale koná se obvykle na podzim. „Vzhledem k tomu, že koncem listopadu bývá finále v Praze, tak potřebujeme stihnout krajský přebor vždy od září do listopadu," naznačil Jiří Šnapka. V sobotu se na akci sešli hráči z Frýdku-Místku, Sviadnova i Ostravy. Navzdory nízkému věku nešlo o nováčky. „Většina někde deskové hry hraje," poznamenal pořadatel přeboru.

„Já jsem se chtěl hlavně zabavit, doma bych se nudil. Nejvíce mě baví Quarto, je to něco jako piškvorky," potvrdil dvanáctiletý Pavel Vnuk, jenž patří k pravidelným návštěvníkům středečního klubu deskových her.

Quarto zaujalo i o pět let starší Terezu Polehlovou. „Přišla jsem si zahrát, protože mě takové hry baví. Řekla bych, že ještě víc mě baví Osadníci z Katanu, ale i na tomto turnaji si dobře zahraju," uvedla dívka. „Jsou to super hry, deskovky jsou lepší než hry na mobilu nebo počítači, protože jsou u toho kamarádi a musí se u toho přemýšlet," konstatovala šestnáctiletá Gabriela Stresová z Frýdku-Místku.

Jiří Šnapka upozornil, že sezona „deskovek" trvá zhruba od října do března. Pomalu už připravuje i republikový šampionát v pexesu, který se uskuteční 14. ledna. „Bude to osmý ročník. Rekord je 110 účastníků," připomněl.