Nejstarší občance Třince, která má ve svém rodném listě uvedeno datum narození 26. května 1917, přišla k životnímu jubileu poblahopřát i starostka města Věra Palkovská se zástupci odboru sociálních věcí třinecké radnice a Okresní správy sociálního zabezpečení.

Rodačka z Poruby u Orlové pochází ze sedmi sourozenců a do Třince se přistěhovala se svým manželem Václavem před pětašedesáti lety. Vychovali spolu dva syny.

Až do své sedmdesátky pracovala jako pošťačka a dodnes má neuvěřitelnou paměť na adresy a čísla popisná, k nimž dokáže i po letech bezpečně přiřadit jména adresátů.

Nebývalou vitalitu a bystrou mysl dokazuje i zájmem o dění kolem sebe. Přestože hůř slyší, zrak jí slouží výborně, takže si i bez brýlí přečte noviny, občas se podívá na televizi, vyluští křížovku a živě se zajímá o dění kolem sebe.

Letní koupaliště v Třinci.
Koupaliště zahajují sezonu

Dokáže se o sebe postarat, občas si ještě i něco uvaří, denně používá mobilní telefon k volání svým blízkým a o její kondici svědčí i minimum léků, které užívá. Speciální recept na dlouhověkost podle svých slov ale nemá. „Žili jsme sice velmi skromně, zato velmi soudržně a šťastně," prozrazuje babička čtyř vnoučat a prababička šesti pravnoučat, která se už těší, až se z ní srpnu letošního roku stane také praprababička.

Paní Votavová je velkou fanynkou hokeje a ještě v loňském roce se byla osobně podívat na jednom ze zápasů třineckých Ocelářů. „To byl pro mě velký zážitek. Jen škoda, že tehdy prohráli," dodává.

Úctyhodnou kondici jubilantky obdivovala i starostka Věra Palkovská. „Paní Votavová je doslova přírodní úkaz. Z jejího životního elánu by si měli vzít příklad mnozí mladí. Přeji jí, ať jí zdraví a optimismus vydrží co nejdéle," dodala starostka Věra Palkovská.

V Třinci v současné době žije 244 občanů starších 90 let, z nichž stovku letos slaví pouze Květoslava Votavová. 

Stovky dětí i dospělých navštívily v sobotu 27. května Smetanovy sady v Místku a přilehlou Novou scénu Vlast. Uskutečnily se tam oslavy Dne dětí.
OBRAZEM: Dětský den byl ve znamení filmu