Stavební práce postupují podle harmonogramu, budova dostala nová hliníková okna a pracovat se začalo uvnitř. V současné době pokračuje montáž rozvodů elektroinstalace, vody a topení a na řadě jsou vnitřní omítky.

Z nevyhovujících a stísněných prostor na Lidické ulici vznikne přestavbou kvalitní zázemí pro vzdělávání, kulturu i relaxaci. „Díky větším kapacitám a novým učebním prostorám už nyní knihovna připravuje širší nabídku zájmově vzdělávacích kurzů, přednášek, besed a workshopů pro všechny generace. Knihovna má záměr působit na Třinecku jako komunitní centrum, které umožní se rozvíjet místním spolkovým organizacím a zájmovým uskupením, která by tu mohla najít svůj „druhý domov". Knihovníci budou moci uspokojit také mnohem větší zájem školní mládeže, která už nyní hojně využívá vzdělávacích lekce. Najde tu místo i klub pro rodiny s dětmi MRKni – Máme rádi knížky nebo senior klub DUHA. Kromě vzdělávání se knihovna zaměří také na pořádání kulturních akcí, jako jsou už známé literární večery nebo Listování," vyjmenovala ředitelka knihovny Martina Wolna.

Samotná knihovna nabídne lepší a nové služby jako například samoobslužné půjčování a vracení, snadnou orientaci v knihách i v samotné budově. Knihovna bude návštěvníkům poskytovat wi-fi, notebooky, tablety i čtečky. Především knihovníci pak uvítají nový zabezpečovací systém proti krádežím knih.

Nově vznikne výstavní prostor pro Galerii města Třince, který bude propojený s knihovnou umění a hudby a bude v něm i místo pro poslech hudby a relaxaci. V žádné moderní knihovně dnes nechybí multimediální sál na pořádání přednášek, seminářů a kulturních akcí. Nejinak tomu bude i u třinecké knihovny. Pod novou střechu přesídlí v září také Městské informační centrum, dnes umístěné v budově kina Kosmos. Zcela novou službou knihovny bude ICM - Informační centrum pro mládež, které bude bezplatně poskytovat informace užitečné mladým lidem.

Úpravami projde také exteriér knihovny. „V nejbližším okolí přibudou lavičky, zeleň i dětské hřiště. Na nejmladší generaci potenciálních čtenářů se myslí snad na každém kroku. Nejen na dětském oddělení, ale místečka pro hraní a rozvíjení fantazie budou například i v oddělení pro dospělé, dětský koutek nebude chybět ani v knihovnické kavárně," dodala ředitelka.

Rekonstrukce městské knihovny odstartovala v polovině září loňského roku. První čtenáře v nových prostorách přivítají knihovníci letos v září.