„Na stavu ovzduší se v našem městě podepisují tři hlavní zdroje znečištění doprava, lokální topeniště a průmysl -, přičemž doprava a lokální topeniště dokonce svými dopady předčí průmysl. Chceme, aby si nový kotel mohli pořídit i lidé s nižšími příjmy, proto jsme se rozhodli občanům Třince opět finančně pomoci," uvedla starostka Věra Palkovská.

Ilustrační foto.
Třinecký lesopark ozdobí nové herní prvky

Kraj na kotlíkové dotace ve druhé výzvě obdrží téměř 900 milionů korun. Všem úspěšným žadatelům navíc přispěje částkou 7,5 tisíce korun. Žadatelům, kteří budou měnit kotel v obci, která je zařazena do takzvaného prioritního území, bude ještě dotace navýšena o dalších sedm a půl tisíce korun.

Krajský dotační program bude vyhlášen 29. června, s příjmem žádostí se počítá od 5. září. Přispět svým obyvatelům plánují i v několika dalších obcích v okrese. Týká se to například Frýdlantu nad Ostravicí, který přispěje žadatelům stejnou částkou jako Třinec.

Kotlíkové dotace jsou určeny vlastníkům a spoluvlastníkům rodinných domů na území kraje, které jsou vytápěny kotlem na pevná paliva s ručním přikládáním 1. nebo 2. třídy napojeným na otopnou soustavu a komínové těleso. Dotace jsou určeny na automatické kombinované kotle, plynové kondenzační kotle, kotle výhradně na biomasu a tepelná čerpadla.

Mapa obchvatu Frýdku-Místku.
Tendr na stavbu obchvatu je v dalším kole