Vítejte v Sedlištích

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1305, kdy obec je uvedena v seznamu desátků vratislavského biskupství, takže obec musela vzniknout už ve 2. polovině 13. století. V urbáři z roku 1636 je zajímavý údaj o tom, že nejvíc rybníků z panství frýdeckého bylo právě v Sedlištích. Na katastru Sedlišť jich bylo 7 a také mlýn.

Obec Sedliště, zima 2021.Obec Sedliště, zima 2021.Zdroj: Deník/Jan Smekal

Pro Sedlišťany a Sedliště nepochybně nejvíc znamená opravdový klenot – prastarý dřevěný kostelík Všech svatých postavený roku 1638 na místě starého dřevěného kostela z roku 1447. Architektuře kostela vévodí mohutná kvadratická věž s bání postavená nad hlavním vstupem, jejím protějškem je sanktusníková věžička nad presbyteriem. Kostel má šindelovou střechu. Okolo hlavní lodě zvenčí je vedena „sobota“, krytý ochoz chránící před povětrnostními vlivy základy kostela.

Kostel je obklopen hřbitůvkem, kam se již léta nepohřbívá, s bohatstvím pozoruhodných litinových křížů. Hřbitůvek je ohraničený dřevěným parkánovým plotem se sedlovou stříškou. Mimo hřbitovní plochu, za presbyteriem, stojí vedle vstupní brány symetricky lidové plastiky Panny Marie Frýdecké a sv. Jana Nepomuckého. Je to snad jedena z nejpůvabnějších plastik Jana na Frýdecko-Místecku. Obě plastiky jsou umístěny na hranolových sloupech. (zdroj: obecsedliste.cz).

Místní osobnost, Miroslav Lipina aneb vzpomínky ze zákulisí šampionátů v hokeji

Jako čárový rozhodčí pískal na třech mistrovstvích světa. Miroslav Lipina takřka celý život zasvětil hokeji. Jako hráč se sice nikdy výrazněji neprosadil, ovšem jako čárový rozhodčí patřil v tehdejším Československu k nejlepším. Jeho barvité vzpomínky dávají nahlédnout nejen do šaten dodnes vzpomínaných mistrovství světa v hokeji, jako bylo třeba to v roce 1985 v Praze. Čtěte zde. 

Bývalý uznávaný československý rozhodčí Miroslav Lipina pískal na třech světových šampionátech.Bývalý uznávaný československý rozhodčí Miroslav Lipina pískal na třech světových šampionátech.Zdroj: archiv Miroslava Lipiny

SEDLIŠTĚ V DATECH

Rok založení: 1305
Počet obyvatel: 1673
Slavní rodáci: JOŽA VOCHALA (1892-1965), národopisec, folklorista, zaměřený na Frýdecko a Slezsko

Svůj zájem nesoustředil pouze na Frýdecko, ale zajížděl i na Jablunkovsko a Bohumínsko.  Řadu záznamů lidových znaků, písní a tanců upravil k veřejnému předvádění a vydal tiskem (Slezské královničky, Dožínky, Stavění máje apod.) V době vzniku republiky a boje o Těšínsko se stal dominantní postavou českého národního života. Organizoval spolkovou činnost, kulturní akce a slavnosti, zájezdy spolku Sedlišťanů do Čech.

V roce 1924 přenesl sbírky ze Sedlišť do Frýdeckého zámku a otevřel první muzeum, v jehož čele stál až do svého odchodu do Prahy v roce 1930. Za pražského pobytu studoval prameny k lidové kultuře, písemnictví, jazykovým problémům. Po válce se vrátil do rodného  kraje, od roku 1949 byl ředitelem Lašského muzea ve Frýdku-Místku. To se za jeho  působení stalo význačným střediskem regionálního vlastivědného průzkumu. Lidopisným  pracovníkům sem přijížděli přednášet renomovaní odborníci z předních vědeckých ústavů. 

Badatelský zájem Vochalův se v té době soustředil na formulování odlišností lašského etnika, historii regionu v polovině 19.století a místecký pobyt Petra Bezruče. Ke všem tématům shromáždil řadu pozoruhodných dokladů, které však neuměl vždy dobře interpretovat. Mnohé výsledky svého výzkumu publikoval knižně. Zemřel v dubnu 1965 a je pohřben v Sedlištích. 

Otázka pro starostu…

Jak byste jako starosta popsal, charakterizoval obec Sedliště?
Jsme malá vesnice v trojúhelníku velkých měst Frýdku-Místku, Havířova a Ostravy. Lidé to tak odtud mají blízko do těchto měst. Někdo by tak mohl tvrdit, že jsme satelitem Frýdku-Místku, ale není to pravda. Jsme rádi za to, že je tady dominantní venkovský prostor. Jsme skutečnou vesnicí se vším všudy. Máme tady soukromě hospodařící zemědělce. Nechybí tady krávy, koně ani ovce. To všechno k vesnici neodmyslitelně patří. 

Jak se v obci žije dnes, v dobách pandemie, na co jsou místní hrdí a proč mají své Sedliště rádi, ale také o plánech do budoucna, vypráví v rozhovoru starosta Sedlišť Jaromír Krejčok. Čtětě ZDE.

Starosta Sedlišť Jaromír Krejčok.Starosta Sedlišť Jaromír Krejčok.Zdroj: Deník/Jan Smekal


Zajímavosti obce

V polovině listopadu loňského roku vydal dobrovolný svazek obcí knihu Dřevěné stavitelství v regionu Slezská brána. Autoři do ní promítli své zkušenosti odborných pracovníků Národního památkového ústavu v Ostravě a zmapovali jak duchovní, tak i občanské dřevěné stavby na území Kaňovic, Paskova, Řepišť, Sedlišť, Šenova, Václavovic a Vratimova. V knize nechybí ani sedlišťský kostelík.

Obec Sedliště, zima 2021.Obec Sedliště, zima 2021.Zdroj: Deník/Jan Smekal

Pro zájemce je kniha k dostání v ceně 200 Kč, a to v otevírací nebo úřední dobu v pokladně paskovského zámku, na podatelně městského úřadu v Šenově, v knihovně a muzeu Lašská jizba v Sedlištích, na obecním úřadu v Řepištích, v Kulturním středisku ve Vratimově a v knihovně nebo na obecním úřadu ve Václavovicích.

Tip na výlet:

Kostel Všech svatých
4 km od Frýdku-Místku

Nejvýznamnější a nejcennější historickou stavbou rázovité slezské obce Sedliště je malebný dřevěný kostel Všech svatých, který byl do druhé poloviny 19. století filiálním chrámem farnosti Bruzovice. Dne 1. února 1871 byla ustanovena samostatná farnost Sedliště a zdejší kostel povýšen na farní.