Kinosál kulturního centra se při debatě o územním plánu zaplnil takřka do posledního místa. Návštěvníci si nejdříve vyslechli výklad projektantů a poté se pustili do debaty s tvůrci nového dokumentu i úředníky, kteří mají územní plánování ve městě na starosti. Lidé se ptali například na rozsah zastavitelné plochy a stěžovali si na konkrétní potíže, které je podle nich kvůli novému územnímu plánu při nakládání s pozemky postihnou.

„Chceme pastviny a ornou půdu," ozývali se lidé, kteří se báli, že na východním svahu vrchu Ondřejníku na Solárce se bude moci znovu začít lyžovat, což podle nich územní plán umožňuje. Lokalita je totiž zahrnuta do plochy sezonního využití. „Předpokládá se, že v budoucnu může, ale nemusí být sjezdovka znovu obnovena. V nejbližší době to asi nehrozí," zapojil se do diskuze také frýdlantský zastupitel Jaromír Drabina.

Lidé mají možnost uplatnit své připomínky či námitky vůči novému územnímu plánu, a to nejpozději do sedmi dnů od veřejného projednávání. Do úterý se jich sešlo třicet.

Dosud platný územní plán schválili zastupitelé města v roce 1994, od té doby bylo pořízeno devět doplňků a změn. Za více než dvacet let se území významně proměnilo a jiná je i legislativa.

V souvislosti s novým stavebním zákonem, který ukládá obcím pořídit nové územní plány podle aktuálně platné legislativy do roku 2020, rozhodli zastupitelé o pořízení nového územního plánu. Práce započaly na přelomu let 2013 a 2014.

Při jednání se mluvilo také o územních změnách v lokalitě frýdlantského letiště, lidé se v té souvislosti obávali například zvýšeného provozu. Debata se stočila i k plochám technické infrastruktury. Zazněl dotaz, proč územní plán umožňuje vybudování energetického centra na biomasu, proti čemuž velká část obyvatel města před několika lety protestovala.

„Jsou to podmínky, které vyplývají z toho, že musíme dodržet politiku územního rozvoje České republiky. Jeden ze základních požadavků je využití obnovitelných zdrojů energie. Neznamená to, že to bude v území realizováno," ubezpečila Iveta Reková z týmu projektantů, který nový územní plán zpracovával.